Az évszázados rekordokat megdöntő múlt heti fagyok még hétfőn is folytatódnak. A déli óráktól érkező melegfront hatására azonban jelentősen enyhül a tél szorítása: a hajnali lehűlések elviselhetőbben lesznek, nappal fagypont körülire emelkedik a hőmérséklet. Ismét erősödik az északnyugatias szél, és jelentős havazásra számíthatunk.

Kemény idővel köszönt be ez a hét is: hétfő hajnalban ismét számíthatunk -20 fok körüli rendkívüli hidegekre. Nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A déli óráktól meginduló havazásból jelentős, néhány centiméteres friss hó várható, ami a hétvégi javulás után ismét megnehezíti a közlekedési feltételeket. A megerősödő északnyugati szélben helyenként hófúvások is kialakulhatnak, de jeges, síkos utakra mindenhol számítsunk.

A hőérzetet tovább csökkenti a csapadék és az erős szél, emellett erős melegfronti hatás is terheli szervezetünket. Javasoljuk, hogy szabadtéri programjaikat ütemezzék a kellemesebb következő napokra.

Keddtől már az évszaknak megfelelő és változékonyabb időre készüljünk. Ezen belül kedden-szerdán lesz a kedvezőbb: néhány fokos fagyok után napközben, a több órás napsütés hatására néhány fokkal fagypont fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. Legyünk azért óvatosak: az erős északi szélben és elszórt hózáporokban továbbra is melegen öltözködjünk!

Csütörtöktől visszatérnek az erős fagyok, sokfelé lesznek ismét -10 fok körüli lehűlések. Jellemző lesz az élénk szél, és kisebb havazás - pénteken, nyugaton havaseső - is várható.

A szél és a szórványos havazások továbbra is nagy óvatosságot követelnek az autósoktól. Főleg az el nem takarított mellékutakon és utcákban fékezzünk időben: a kijegesedő letaposott hó lényegesen megnöveli a féktávolságot.

ICI Interaktív Meteorológia