Sivatagi porvihar a Hajdúságban

2005.06.03. 15:08

Süvítő szél, felszín felett száguldó sárga porfelhő. A háttérben sivatag és tevekaraván helyett ismert mezők, fasorok, szelíd magyar táj. Kedden az ország számos pontjáról érkeztek porviharról szóló jelentések.

Hazánkban ugyan nem gyakori, de nem is különleges jelenség a porvihar. Az általában a nyári időszakban jelentkező porviharok előfeltétele a viharos szél mellett a talaj felső részének teljes kiszáradása. További fontos szerepet játszik az adott terület növényi borítottsága, valamint a kiszáradt talajszemcsék mérete, finomsága. Csak a fákkal ritkábban borított pusztasági területeken tud megjelenni, ott, ahol a légmozgás rendezettségét a talajközelben a növényzet nem gátolja. Bizonyos emberi tevékenységek is erősítik a hatást: homok- és sóderkitermelő helyeken a növényektől megtisztított felszín kis részecskéit könnyen magával ragadja az erős szél.

A talaj felső részének teljes kiszáradását már néhány kánikulai nap is előidézheti. Az ilyen napokat követő hidegfrontok jellege erőteljesen meghatározza a jelenség létrejöttét. A nyári hidegfrontok mindig heves széllökésekkel jelentkeznek, csapadék szempontjából azonban különböznek. Vannak heves zivatarokkal, felhőszakadásokkal járó hidegfrontok. Ha azonban a hideg levegő a talaj közelében 'előresiet', akkor a létrejövő stabilitás miatt csapadéktalan, száraz hidegfrontokról beszélhetünk. A nedves hidegfrontokban a zivatarok előtti percekben, a száraz hidegfrontok esetén több órán keresztül kialakulhat porvihart előidéző helyzet.

Kedden is hidegfront tört be. A kánikulai napokat erős szélroham zárta le, helyenként az óránkénti 100 kilométert is meghaladó széllökésekkel. A nyugati és középső megyékben a csapadéktalanság miatt sokfelé létrejöttek kisebb-nagyobb porviharok. A szél a Kisalföldön és a főváros térségében volt a legerősebb. A hajdúsági porviharban a pusztai talajfelszín döntő szerepet játszott, a szélerősséget egy zivatar előtti úgynevezett kifutószél növelte.

A porvihar a közúti közlekedésre különösen veszélyes. Gyorsan, hirtelen jelentkezik. Hatására erősen lecsökken a látástávolság, ráadásul csúszósabbá válnak az utak. A finom porrészecskék belélegzése pedig egészségünkre káros.

Még a nyár elején járunk, hasonló jelenségek előfordulhatnak a következő hónapokban is. Ha látjuk a közeledtét azonnal csökkentsük drasztikusan a sebességet, de jobb, ha biztonságos helyre húzódva megállunk. Nem csak mi ütközhetünk, bárki nekünk is jöhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK