A szexuális úton terjedő betegségek napjainkra számos országban járványos méreteket öltöttek, és világszerte súlyos problémát okoznak. A turisták utazásának célja, hogy új kalandokat, élményeket és barátokat szerezzenek. Természetesen ennek a nemi élet is része. Ezért cikksorozatunk e részében a nemi úton terjedő fertőzések főbb jellemzőiről olvashatnak. Ne feledje: a szexuális úton terjedő fertőzésekhez elég egyetlenegyszer figyelmen kívül hagyni az óvatossági szabályokat!

AIDS

Halálos végkimenetelű, gyógyíthatatlan, szexuális úton is terjedő betegség. Vérrel, váladékkal, közös tűhasználattal terjed. Az egyetlen hatékony megelőzési mód az óvszer használata.

Hepatitisek

A vírushepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőzéses májártalmak gyűjtőneve. A bevezető szakban a betegnél fáradtság, izületi fájdalmak, étvágytalanság jelentkezik, majd ezt követően a sárgaság. Tipikus terjedési módok: szexuális érintkezés, intravénás kábítószer-élvezők közös tű, fecskendő használata, sérült bőrrel, illetőleg nyálkahártyával történő érintkezés. Lappangási idő: 45-180 nap. A tünetmentes hordozók és a krónikus betegek évekig, akár életük végéig fertőzőképesek lehetnek! A hepatitis-B fertőzés védőoltással kivédhető.

Herpesz genitálisz

Herpeszvírus okozta megbetegedés. Viszketés, égő fájdalom és érzékenység képezik a betegség első tüneteit. Az ágyéki részen nyirokcsomó megnagyobbodással járhat. Kis, nedvedző fekélyek maradhatnak vissza. A herpesz genitálisz nem gyógyítható, viszont a betegség fellángolásának időtartama csökkenthető. A kezelés korán elkezdve a leghatékonyabb. A vírusellenes szerek folyamatos kis adagban való alkalmazásával a kiújulások gyakorisága is visszaszorítható.

Trichomonas

A trichomoniázis a hüvely vagy a húgycső megbetegedésével járó, nemi úton terjedő betegség, melyet a Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okoz. Férfiaknál, nőknél egyaránt panaszokkal járó fertőzéshez vezet, a tünetek azonban főleg nőknél jelentkeznek. A nők 20%-a átesik ilyen jellegű fertőzésen fogamzóképes korában. A kórokozó férfiaknál a húgycsőben, prosztatában, nőknél a hüvelyben, húgycsőben tenyészik. Gyakori vizelési ingerrel jár, vizeléskor gyakori a csípő érzés a húgycsőben, továbbá a fertőzésre fehér színű habos hüvelyfolyás, ill. húgycsőváladék jellemző. A külső nemi szervek érzékenyek és fájdalmasak, a nemi aktus is fájdalmas lehet. Gyógyszerekkel kezelhető. A szexuális partnert is mindig kezelni kell az oda-vissza adható-kapható, ún. "ping-pong fertőzések" miatt.

Candidiasis

Leggyakrabban a Candida albicans nevű gomba okozza. A gomba normálisan megtalálható a bőrön vagy a belekben is, és ezekről a területekről terjedhet rá a nemi szervekre. Nőknél a hüvely érzékeny, kipirul, rossz szagú a hüvelyváladék Férfiaknál csípő vizelési érzés, fehér színű húgycsőváladék, vörös, érzékeny a makk és a fityma belső lemeze. Hajlamosító tényező a cukorbetegség, továbbá a hosszas antibiotikum szedéskor a baktériumok rovására elszaporodnak a gombák. Az orális fogamzásgátlóknak és a hüvely normális állapotának megváltozását okozó gyógyszereknek tulajdonítható, hogy a Candida fejlődéséhez megfelelő környezetet teremtenek. Kezelése kenőcsökkel, gombaölő gyógyszerekkel történik. Fontos, hogy a gyógyszer használatát a látszólagos gyógyulás után hetekig folytatni kell, hogy a gombák a szövetek között is elpusztuljanak.

Gonorrhea (tripper, kankó)

A gonorrhea világszerte elterjedt általános megbetegedés, melyet a nemi szervek nyálkahártyáin megtelepedő, nagyon fertőzőképes gonococcus nevű baktérium okoz. A fertőzés sárgás-zöldes folyással jár, a húgycső ég, a vizelés is fájdalmas. Nőknél általában panaszt nem okoz, esetleg hüvelygyulladás fordulhat elő. A gonorrheás esetek négyötöde tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél fordul elő. A szexuális szabadosság komoly veszélyforrás a fertőzés terjedése, ill. az újrafertőzöttség kialakulása szempontjából. Általában akkor terjed, amikor a fertőzött személy óvszer nélkül úton érintkezik. A betegség gyógyítható, míg a kezeletlen esetek húgycsőszűkülethez vezethetnek. Valamennyi szexuális partnert egyaránt kezelni kell.

Chlamydia

Baktérium okozta fertőzés. A szexuálisan aktív nők 15-25 százalékánál kimutatható a kórokozó. Chlamydia fertőzésben a vizelés fájdalmas, a húgycsőből fehéres-sárga váladék is ürülhet. A kórokozó igen gyakran tünetmentesen megbúvik, - "néma betegségnek" is nevezik - de a szexuális partnerre így is átterjedhet. Elhúzódó, gyógyszerre nehezen reagáló húgycső-, ill. prosztata-gyulladás esetén gondolni kell rá. A méhnyak gyulladásán, ill. annak szövődményein keresztül hátrányosan befolyásolhatja a fogamzóképességet. A fertőzés bizonyításához váladék vizsgálat szükséges. Tartós antibiotikumos kezelés a baktériumot elpusztítja.

Condyloma

Papilloma vírus terjeszti. Külső nemi szerveken és a végbéltájékon növő, szemölcsszerű, többnyire jóindulatú daganatos elváltozás. Szerepe lehet a méhnyakrák kifejlődésében. A vírus könnyen fertőz, bár inkább esztétikai panaszt okoz, a karfiolszerű kinövések látványa irányítja orvoshoz a megbetegedetteket.

Szifilisz

A szifilisz (luesz, vérbaj) baktérium által okozott nemi úton terjedő betegség. A kórokozó a hüvely vagy a száj nyálkahártyáján, esetleg a bőrön keresztül hatol be a szervezetbe. Órák alatt eléri a legközelebbi nyirokcsomókat, majd innen a vérkeringés útján szétszóródik a szervezetben. Terhesség alatt megfertőzheti a magzatot, veleszületett rendellenességeket és egyéb elváltozásokat okozva. Kezelés után az első, második és a lappangó fázisban lévő betegség kórjóslata is kitűnő. Az agy és a szívet érintő harmadik stádium prognózisa nem túlságosan kedvező, mivel a meglévő károsodásokat általában már nem lehet visszafordítani.

Sajnos nem lehet olyan térképet készíteni, amely a veszélyek pontos földrajzi megoszlását mutatja, bár bizonyos helyeken nyilvánvalóan nagyobb a nemi úton terjedő betegségek gyakorisága, mint máshol. A kockázat mértéke az egyén viselkedésétől függ. A szexuális úton terjedő betegségek legbiztonságosabb megelőzése az óvszer használata - turistaként, az utazás alatt is. Ha felmerül a fertőződés gyanúja, azonnal forduljon orvoshoz, ne váljon a fertőzés forrásává!