A változékony keddi napon főként az északi megyékben lehet elszórtan esőre, záporra, néhol zivatarra számítani, de csak kevés helyen lesz számottevő csapadék. Délen várható több napsütés, és erősebb felmelegedés. Estétől azonban nyugat felől markánsabb felhőzet érkezik, amely éjszaka komolyabb esőket hozhat. Csütörtökig változékony marad időjárásunk, a hét végén erőteljesebb melegedésre készülhetünk.

Középpontjával Skandinávia felett markáns ciklon örvénylik. Hatására a kontinens legnagyobb részén változékony, szeles az idő. A ciklontól délre erős nyugatias áramlással gyorsan mozgó frontok vonulnak. A frontátvonulásokat kiadós esőzés kíséri. Kedden az Alpok északi előterében újabb bőséges csapadék fordul elő. A mediterrán térségben általában sok a napsütés, Spanyolországban helyenként a 30 fokot is eléri a hőmérséklet.

Kedden a déli és a keleti megyékben több órára kisüt a nap, északnyugat felől azonban befelhősödik az ég. Az északi határszélen gyakran, máshol csak elvétve alakulhat ki eső, zápor, helyenként zivatar. Estétől nyugat felől intenzívebb esőzés kezdődik. Élénk, néhol erős lesz a nyugati, északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul, délen lesz a melegebb.

Kettős fronthatás érvényesül. A frontra érzékenyek körében vérnyomás ingadozás, gyakori hangulatváltozás jelentkezhet. A pollenkoncentráció viszonylag alacsony, még érződik a hétvégi nagy csapadék kimosó hatása. Rétegesen öltözzünk! Délen eleinte nyári ruha is elég lesz, de a tavaszi kabátot és az esernyőt vigyük magunkkal! A közlekedők helyenként vizes útszakaszokkal találkoznak. Zavaró lehet az erős szél.

A fejlődő növényzet számára a változékony, átlagos hőmérsékletű időjárás optimális. Országszerte megfelelő a talaj nedvessége.

Szerdán délelőtt északkeleten még előfordul eső, máshol átmenetileg elvékonyodik a felhőzet, főként délen süt ki több órára a nap. Később északnyugat felől ismét beborul az ég, és szórványosan számíthatunk esőre, záporra. A reggel még élénk északnyugati szél átmenetileg mérséklődik. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 23 fok között alakul, északkeleten ennél hűvösebb lehet.

Ismét kettős fronthatás érvényesül, de szervezetünk a több napja tartó változékonysághoz már hozzászokott, így a frontális tünetek is mérsékeltek maradnak. Az Északi-középhegységben a patakok, kisebb folyók átmenetileg jelentősen megduzzadhatnak.

Csütörtökön északon változóan felhős lesz az ég, délelőtt az egy-két órás napsütés mellett néhol kisebb eső is kialakulhat. Máshol többórás napsütésben lesz részünk. Az élénkülő délnyugati szélben 20, 25 fokra melegszik a levegő.
Melegfronti hatás érvényesül, amely a frontra érzékenyek körében fáradékonyságot, álmosságot, a reflexek tompulását okozhatja.

Pénteken nyári időben lesz részünk. A többórás napsütést követően délután helyenként gomolyfelhők tornyosulnak, és elsősorban az északi határszélen van esély frissítő zápor, zivatar kialakulására. Általában mérsékelt lesz a nyugatias szél. 25, 28 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Szombaton a többórás napsütés mellett főként délután növekszik meg gyakrabban a felhőzet, és szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra. Az élénkülő nyugatias szél zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik. 25, 28 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap kellemes nyári időre van kilátás. A sok napsütést legfeljebb kevés gomolyfelhő zavarhatja. A mérsékelt délkeleti szélben 25, 28 fok várható.
Tavaink vize elérheti a 20 fokot, az edzettebbek már nagyokat fürödhetnek.

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy érdekes időjárási jelenségekről küldjenek képeket, rövid videót (névvel, esetleg címmel!), melyet friss képgalériáinkban közkinccsé teszünk: idojaras@icicom.hu . Képgalériáinkból gyűjteményt készítettünk, ahol mindenki kedvére válogathat a különböző témakörök között.

AKTUÁLIS rovatunkban friss hírekre hívjuk fel a figyelmet.

A felhőzet alakulása felhőfilmjeinken európai és Kárpát-medencei léptékben is nyomon követhető. Térképes országos előrejelzésünk itt tekinthető meg, a távolabbi kilátásokért pedig ide klikkelhet. Tart a kullancs- és a pollenszezon.