A Katrina nevű hatalmas erejű hurrikán pusztított a Mexikói-öböl térségében. A térségben szükségállapotot rendeltek el, ami még mindig érvényben van. A pusztítás valóban hatalmas mértékű volt, sok az áldozat is. A hurrikán mostanra trópusi viharrá szelídült. Kövesse a hurrikán vonulását!

A Katrinát is elérte a hurrikánok tipikus sorsa: a szárazföld felett haladva már nem rendelkeznek energiabetáplálással - amit egyébként a meleg tengerfelszínből felszálló párából nyernek -, és emiatt fokozatosan veszítenek rettenetes erejükből. Akkortól nevezik őket "csak" trópusi viharnak, amikor a jellemző szélsebesség 120 km/óra alá csökken. Ebben a fázisban van most a Katrina is, de az orkánerejű lökések és a nagy csapadékok még jelentős pusztításokra képesek.

Jogos volt a félelem a hétfőre virradóan 5-ös fokozatúra erősödött Katrina hurrikántól. Időben megtörtént  New Orleans kitelepítése, bár közel 100 ezren különböző okokból mégsem hagyták el a várost, nagy veszélynek téve ki magukat. 50 körülire teszik a halálos áldozatok számát, az áram- és vízszolgáltatás szünetel, a károk óriásiak, már az első becslések szerint is megközelítik a 30 milliárd dollárt. A közvetett károk (pl. olajár emelkedés, termeléskiesés) az egész világpiacra kihatnak, az USÁ-ban pedig mély nemzetgazdasági kihatásokkal számolnak.

Műholdfilmünkön látható, hogy a Mexikói-öböl felett észak felé mozgó hurrikán középpontja, ún. "szeme" kevéssel haladt el a város mellett, annak keleti oldalán. Ez igen szerencsésnek bizonyult, mert a viharzóna legerősebb része, a szem keleti oldalán elhelyezkedő ún. keleti "fal" a várostól távolabb esik. Errefelé 200 km/órát meghaladó orkánok fújnak, de a széllökések túllépik a - szinte elképzelhetetlen - 250 km/órát is.

Maga a hurrikán 35-40 km/óra sebességgel haladt északi, majd északkeleti irányba, pályája azonban nem nyílegyenes, jelentős ingadozásokat mutat, nehezen jelezhető előre. A műholdfilmen látható, hogy egyes időszakokban pontosan a város felé vette az irány, majd - szerencsére - keletebbre fordult, és a mag elkerülte a várost.

A hurrikán nem csak a szem körüli térségeket sújtja, óriási kiterjedése miatt országnyi területeken okoz hatalmas károkat. Ezt nem csak az orkán, hanem a rendkívüli felhőszakadások is fokozzák.

A hurrikánok a szárazföld fölé érve gyorsan veszítenek erejükből, mert energiaforrásukat, a meleg tengerfelszínt elveszítik. Ez a sorsa a Katrina-nak is, de addig még szinte felmérhetetlen károkat okozhat és emberéleteket veszélyeztethet.

A friss film megtekintéséhez kattintson ide!

Ha a hurrikánokról szeretne többet megtudni, ide kattintson!

ICI Interaktív Meteorológia