Az idei év második ötös - vagyis a legerősebb - kategóriájú hurrikánját, a Ritát láthatjuk az alábbi MODIS-felvételen, amely szerdán, helyi idő szerint késő délelőtt készült. A képet a NASA honlapján tették közzé.

A hurrikán igazi pusztító ereje a központi részen elhelyezkedő "szem" melletti viharzónában nyilvánul meg igazán. A derült részt határoló "falban" és az azt körülölelő zónában rendkívüli erejű spirális feláramlások zajlanak, itt a legnagyobb a szélsebesség és a pusztító erő. Képeinken részletesen megfigyelhetjük ezt a szerkezetet.

A felvétel pillanatában a hurrikán kb. 220 km/óra átlagos és 270 km/óra csúcssebességű szeleket keltett, miközben lassan sodródott Texas és Louisiana partjai felé. Az átlagos szélerősség később 265, majd 300 km/órára erősödött, a csütörtök esti állapot szerint megközelítette a valaha mért legerősebb hurrikán szintjét, várhatóan el is éri azt.

Szakemberek arra számítanak, hogy mire a forgószél szombaton eléri a partot, ereje jelentősen gyengül, de még mindig nagyon pusztító marad.

Forrás: ICICOM
A Rita képe

A képen a hurrikán Kuba partjaitól északnyugatra, a Mexikói öböl felett vonul. Igen jellegzetes a hurrikán szeme, a középpontban levő, mintegy 10-20 kilométer átmérőjű, leszálló áramlások által uralt, ezért felhőtlen zóna: itt még a tenger kékeszöld színét is észrevehetjük. Hasonló szeme van az erős trópusi forgószeleknek. A szem léte vagy hiánya egy lényeges szerkezeti különbség a trópusi, és a - nálunk megszokott, szerencsére jóval gyengébb - mérsékelt övi ciklonok között: utóbbiaknak nincs ilyen középponti, leszálló zónája.

Ide kattintva követheti a Rita vonulását.

Timár Gábor (ELTE) / ICI Interaktív Meteorológia