Erősödött és jelentősen irányt váltott a Beta. Ez nem jó hír a térség országainak: tartósabbnak bizonyulhat a hurrikán, mint azt korábban előrejelezték. A fő csapadékzóna már elérte a partokat.

Egyre közelebb van a 2-es kategória határához a Beta. A tartós szél már 140 km/óra felett van, 150 a 2-es kategória határa. A széllökések megközelítik a 190 km/órát. Mozgása felgyorsult 7-8 km/órára.

Az elmúlt órák északias mozgásiránya miatt a partot érés várható helye közelebb tolódott a hondurasi határhoz, de a legerősebb rombolással Nicaraguában kell számolni. A hurrikán energiája a meleg tengrfelszín felett tovább nő, mozgása még tovább gyorsul.

A legfőbb veszélyforrást a hegyes területeken az özönvízszerű esők jelentik, az előrejelzések már 350-400 mm csapadékkal számolnak, néhány óra alatt. Ez több mint háromszorosa a mátrakeresztesi katasztrófáénak!

A legintenzívebb gócokat jelző sötétbarna és piros színek máris elérték a partokat, és várhatóan legalább 24 óráig folytatódik a csapadék.

A következő órák kritikusak lesznek, hogy a hurrikán fő csapadékzónája milyen mértékben éri el a nyugatabbi hegyvidékeket. A partokon nagy veszélyt jelentenek a 10 méteres hullámok, a tengerhez közeli településeket elöntéssel fenyegeti.

ICI Interaktív Meteorológia