Sokan ismerik ezt a fogalmat: "szibériai hideg", de most valóban találkozhatunk vele egyelőre Kelet-, de a következő napokban Közép-Európában is. A hét végétől hazánkat is veszélyezteti.

A múlt hét vége óta naponta jelezzük időjárási rovatunkban, hogy egyre gyűlik kontinensünk felett az északkelet felől érkező, valóban szibériai eredetű, igen hideg levegő. Várható volt, hogy ez a folyamat nem mindennapi időjárási helyzetet eredményezhet. A megszakítás nélkül érkező hideg légtömegek egyre nagyobb területeket árasztottak el Északkelet-Európában. Sokfelé rövid idő alatt 10-15 fokkal is zuhant a hőmérséklet.

Szerdára már lejjebb is húzódott a hideg, elborítva szinte egész Kelet-Európát. Oroszország európai részein és Ukrajna nagy területein -30 fok alá csökkent a hőmérséklet, de néhol a -50 fokot is megközelítette, ami már ezeken a vidékeken is rendkívülinek számít. Általánossá váltak a fennakadások a közlekedés és az energiaellátás területén is, Magyarország felé is csökkent gázmennyiség érkezik.

A hideg levegő bőséges utánpótlással rendelkezik, és tovább terjeszkedik dél és nyugat felé. A következő napokban is maradnak a hajnalonkénti -40 fokos, számunkra szinte elképzelhetetlen hidegek, de napközben is általában -20 fok alatt marad a hőmérséklet.

A Kárpát-medencében egyelőre védve vagyunk, egy köztes magasnyomás hatására egy napra még marad a csendes téli idő, de a hét végén nagy a valószínűsége a hideg légtömegek betörésének, és zord időjárás kialakulásának.

Időjárási rovatunkban figyelemmel kísérhetik a helyzet alakulását!

ICI Interaktív Meteorológia