Nem váratlanul tört ránk a zord idő, a veszélyes helyzet előjelei már a tizenötödikei hétvégén megjelentek, amiről folyamatosan tájékoztattuk is olvasóinkat. Az Európa jó részét elözönlő hideg - egy ritka időjárási helyzet hatására - Szibériából érkezett. A Kárpátok egészen a hét végéig védelmet nyújtottal a nagy hideg ellen, de vasárnap hazánkat is elborította a rendkívül hideg légtömeg.

Folyamatosan alakult ki a rendkívüli helyzet

Évtizedek óta nem látott méretű, rendkívül hideg légtömeg halmozódott fel a Kárpát-medence keleti peremén. Sorra dőlnek meg a hidegrekordok. Hazánkat átmenetileg védte a Kárpátok koszorúja, de vasárnap a hideg egy hulláma elért bennünket, és napokig igen zord időre számíthatunk. A hét második felétől a mostani kilátások szerint ugyan enyhül, de továbbra is hideg marad az idő, megnő a havazás valószínűsége. Majd újabb hideghullámra is van kilátás.

A Kelet-európai-síkság területén rendkívül enyhe volt az elmúlt két hónap időjárása. Moszkvában a legmelegebb decemberek közé került be az elmúlt év utolsó hónapja. Folyamatosan érkeztek délről és nyugatról az enyhe légtömegek, csak egy-két napos ízelítőt kaptak az ottaniak a télből.

A 14-ei hét végén azonban gyökeres változás állt be. A kontinens északkeleti határán stabilizálódó anticiklon és a peremén leereszkedő kisebb ciklonok megnyitották az utat a keleti, szibériai légtömegek előtt.

Szibéria középső és keleti vidéke az északi félteke leghidegebb területe, -50 fokos átlagos januári hőmérsékletekkel, -78 fokos abszolút rekordhideggel. A fent említett időjárási helyzetben az innen meginduló légtömeg egy hét alatt eláraszthatja Európát.

Rekorddöntő hidegek, energiahelyzet

Az elmúlt napokban folyamatosan gyűlt a szibériai légtömeg Kelet-Európa felett. A kezdetben csak az északkeleti részeket uraló hideg a múlt hét folyamán elborította egész Kelet-Európát, Szentpétervártól a Fekete-tenger partjáig rekorddöntő hidegek alakultak ki. A hét elején sorra haladt át a nagy orosz városokon. Moszkvában egy nap alatt 23 fokot csökkent a hőmérséklet, miközben erősen havazott, éjszakánként -30, -35 fokos hidegekkel.

Csütörtökről péntekre virradóra a Fekete-tengert is elérte a hideg. A kellemes klímájáról nevezetes Krím-félsziget déli részén, példátlan módon, a nagy viharban néhány óra alatt +6 fokról -13 fokra esett vissza a hőmérséklet.

Péntek hajnalra a Kárpátok keleti oldalát is elérte a hideg légtömeg.

Szombat folyamán a hideg levegő beborította Lengyelországot és Szlovákiát, de érintette Ausztriát is. Errefelé is egyre többet kell fűteni, ami igen nagy plusz terhelést jelent az európai energiahelyzetre.

A szokatlan időjárás zavarokat okoz a mindennapi életben és a gazdaságban. Az energiafogyasztás megugrott, miközben a kitermelési feltételek romlottak. Ez napok óta a Magyarországra érkező földgázmennyiség ingadozásában is érezteti a hatását. Az időjárási helyzet veszélyessége ezekben az - egyre kiterjedő - térségekben abban rejlik, hogy legalább február elejéig számítani kell a mostanihoz hasonló állapotok fennmaradására.

A Kárpát-medence keleti peremén felgyülemlett, 1987 óta nem látott hatalmas tömegű hideg levegő tartós fenyegetést jelent hazánk időjárására is, bár egy időre a Kárpátok megakadályozta az erőteljesebb beáramlást, de vasárnap egy légörvény hatására bezúdult hazánkba a szibériai hideg. 

A hidegbetörés eseményei

2006. január 22., vasárnap 10 óra

A hideg északkeleti hulláma pontosan az előrejelzettek szerint érkezett a határainkra, és nagy sebességgel megindult délnyugati irányba az ország belseje felé. Jelenleg elérte a Debrecen, Tiszafüred, Eger vonalat. Mögötte -11, -13 fokos levegő érkezik. Útját havazás, hózáporok és erős szelek kísérik.

Az északnyugati területeken jelentős késéssel érkezik, jelenleg határainktól mintegy 50 km-re jár, de nagy sebességgel halad, a határt dél körül éri el.

Emiatt némileg módosul a prognózis, 2-4 óra késéssel kell nyugaton és a főváros térségében számolni, legalább kissé tovább örülhetünk a szép napos időnek.

Estétől az események utolérik magukat, a prognózisunk változatlan.

2006. január 22., vasárnap 12 óra

Özönlik a hideg az országba. Már a főváros határainál kopogtat a zimankó. Rövid idő alatt 15 fokot zuhan a hőmérséklet.

Már északnyugaton is érkezik a hideg, csökken a hőmérséklet.

Északkeleten sokfelé kíséri havazás és metsző északkeleti szél a frontot, és arrafelé már -12, -14 fokok vannak.

A fronttal szemben autózva fél óra alatt átérhetünk a tavaszból a legkeményebb télbe.

2006. január 22., vasárnap 16 óra

Az északkeletről áramló hideg már elérte a déli határszélt is, Szegeden is zuhan a hőmérséklet. A legkeményebb, -13, -15 fokos értékek pedig már elhagyták Debrecen vonalát.

Északnyugaton a Balaton vonaláig jutott a hideg, itt még szolidabb, -10 fok feletti értékeket mérnek. Az enyhe és részben derült idő a Tatabánya-Pécs tengely mentére szorult vissza, itt még pozitív hőmérsékleteket is mérnek, de estére ez is a hideg uralma alá kerül.

A fővárosban már -7 fokra zuhant a hőmérő, ez több mint 10 fokos csökkenés a szokásos nappali melegedés helyett!

A hidegfrontot továbbra is sokfelé kíséri havazás és erős északias szél.

Északon még hidegebb levegő tartózkodik, folyamatos lesz a beáramlás. Északkeleten már most is -15 fokos levegő áramlik be.

A katasztrofális idő már hatalmas károkat okozott tőlünk északabbra is, rendkívül sok halálos áldozattal.

Lásd még: Lengyelországot, Szlovákiát már elérte a sarki levegő.

2006. január 22., vasárnap 19 óra

Már északnyugaton is nagyon hideg van, -10 fok alá csökkent a beáramló levegő hőmérséklete.

Északkeleten pedig már jóval -15 fok alatt jár, lassan közelít a -20 fokhoz.

Az összeáramlási zónában, a Duna mentén - így a főváros térségében is - tartja még magát az enyhébb idő, a szél is kegyes hozzánk errefelé; itt északon még "csak" -6 fok körül van a hőmérséklet, Pécs térségében pedig -4 fok. De ez az "enyheség" már nem tart sokáig.

Éjszaka országosan igen hideg lesz az éjszaka, főleg északkeleten extrém, akár -20 fok alatti értékekkel. Ezt vegyük nagyon komolyan, az erős északias szélben ez akár életveszélyes lehet, Lengyelországban a tegnapi hidegbetörésben 140-en fagytak meg! Tilos tartósan a szabadban maradni, a magatehetetlenek AZONNALI segítségre szorulnak!

Folyamatos tájékoztatást itt olvashatnak.

ICI Interaktív Meteorológia