Negyven fok árnyékban - spanyol hőhullám

2006.05.17. 12:17

Spanyolország déli részén a héten egy hőhullám vonult át, mely szerdán ér tetőpontjára. Helyenként árnyékban is felkúszik 40 fokig a hőmérő higanyszála. A hét második felében már enyhül az idő.

Már az elmúlt hét végén kialakult az Ibériai-félsziget felett az az időjárási helyzet, mely egyre magasabb hőmérsékleteket eredményezett. Spanyolországtól nyugatra egy ciklon, tőle keletre anticiklon helyezkedett el. Az így létrejött délies áramlás könnyen "áthozta" - az itt már összeszűkülő Földközi-tenger felett - az afrikai sivatagi meleg, száraz levegőt, meglehetősen korán okozva ezzel tartós kánikulát.

A fokozatos melegedés szerdán ér csúcspontjára, ekkor a tengertől beljebb eső, nem hegyvidéki területeken 40 fokot is eléri a hőmérséklet. Közvetlenül a tengerparton a 19 fokos vízfelület hűtő hatása még erőteljesen érvényesült, ott "csak" 31-33 fokot mérnek. Egy-két kilométert távolodva azonban már nincs akadálya a nagy hőségnek.

A ciklon fokozatosan keletebbre tolódik, így az áramlás nyugatiasabbra vált. Ennek következtében a csütörtök délutántól valamelyest enyhül a térség időjárása, de a kánikula egyelőre megmarad. Markánsabb hidegfront a jövő hét elején várható Spanyolország déli vidékén, ami jelentős lehűlést hoz majd.

ICI Interaktív Meteorológia

KAPCSOLÓDÓ CIKK