Szerdán markáns hidegfront érkezik hazánkba. Erős, a Dunántúlon és északkeleten viharos lesz az északi szél. A főváros térsége viszonylag védett az északi szelek ellen, itt kevésbé erős lökésekre számíthatunk. Országszerte esik, főleg délen és keleten felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A heves zivatarokban erős viharok várhatók. Kora délután az ország különböző tájai között akár 15-20 fok különbség is lehet, ami igen meglehetősen ritka időjárási helyzet. Szervezetünket nagyon megviseli a változás.

A hét végén jelentős lehűlés ment végbe kontinensünk nyugati területein. A lehűlést okozó hidegfront tovább halad keletre. Kedden az Alpokban okoz kiterjedt csapadékokat, sőt este már eléri a Kárpát-medence nyugati szélét.

A Kárpát-medence domborzati sajátosságai miatt az erős, nyugatról érkező hidegfrontok kedvező feltételek mellett hazánk felett átmenetileg lelassulnak, úgynevezett behullámzás jön létre rajtuk. A Dunántúlra általában hamar betör a front, hiszen a Kisalföldön könnyen fordul a szél északnyugati irányba, ahonnan erős, viharos széllökések is érkezhetnek. Ugyanakkor keleten sokáig dominál a délies szél, mely továbbra is meleg levegőt szállít.

Ugyanerre a folyamatra számíthatunk szerdán. A Dunántúlra már előző éjszaka betörő hidegfront záporokkal, zivatarokkal érkezik, majd a front behullámzása után néhány órás folyamatos, csendesebb eső is kialakulhat. Mindeközben a viharsarokban a déli szél eleinte afrikai eredetű levegőt szállít. A dél körüli órákban nem kizárt, hogy míg Sopron környékén a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet, Békéscsabán még meghaladhatja a 30-at! A különbség "szerencsés" helyzetben akár a 20 fokot is eléri. Egy homogén sík területen ez a hőmérséklet-különbség ilyen kis távolságon belül igen nagynak számít. A Kárpát-medence sajátosságai miatt azonban hazánkban hasonló esetek évente néhányszor előfordulhatnak.

Ahogy a hidegfront délután az erősen felmelegedett déli és keleti területeket eléri, a hirtelen kialakuló nagy légköri labilitás miatt heves zivatarok, felhőszakadás méretű csapadékok jöhetnek létre hatalmas, akár orkán erejű széllökésekkel, úgynevezett kifutószéllel. A néhol 10 kilométer magasságig tornyosuló zivatarfelhőkben a jégeső sem kizárt. Időben számítsunk az akár komoly károkkal is fenyegető viharokkal, rögzítsük például az ideiglenes tetőfedéseket. Hazánktól keletre, Erdélyben napközben sokfelé 35 fokig melegszik a levegő, így a hidegfront betörésével ott még nagyobb esélye van a felhőszakadásoknak.

A keleti területeket elérve a hidegfront újra felgyorsul, éjszakára elhagyja hazánkat. Csütörtökön már barátságos időjárás várható.

Részletes előrejelzésünket itt olvashatja.

ICI Interaktív Meteorológia