Ritka jelenségnek lehetnek szemtanúi az algír-marokkói határ szaharai szakaszának lakói. Az Afrika északnyugati részén kialakult hatalmas légörvény hatására a sivatagban is heves zivatarok törtek ki csütörtökön, de még pénteken sem elképzelhetetlen a kopár tájra zúduló intenzív esőzés, melyet orkánszerű szelek kísérnek.

A műholdfelvételen is jól megfigyelhető annak a nagy kiterjedésű ciklonnak a felhőrendszere, mely Afrika északnyugati vidékének időjárását meglehetősen szélsőségessé tette a napokban. A ciklon spirális felhőrendszere általában magasszintű fátyolfelhőkből és középszintű rétegfelhőkből áll, melyekből csapadék nem származik, sokfelé átsüt rajta a nap. Ugyanakkor jól kivehetők a ciklon középpontjától délnyugatra kialakuló hatalmas zivatarfelhők, melyekből felhőszakadás méretű esők zúdulnak a száraz vidékre.

Forrás: ICI

Algériában a Szaharai-Atlasz lábainál, a sivatag szélén elhelyezkedő Béchar az egyik legjelentősebb város a környéken. A százéves statisztikák szerint a város éves átlagos csapadékmennyisége 88 mm, hetedannyi, mint az átlagos magyar érték, és a csapadék zöme a téli félévben hullik le. Ennek fényében érthetjük meg, milyen különlegesnek számít a csütörtökön már többszöri alkalommal kitört intenzív esőzés, mely a környéken helyenként az egész átlagos éves mennyiséget is meghaladhatja.

E zivatarokfelhők nedvességtartalma Marokkó óceáni partjairól származik. Általában a Magas-Atlasz csúcsain a felemelkedő légtömeg az összes csapadékát kiadja. Jelen esetben azonban a markáns ciklon keltette intenzív áramlás és a zivatarfelhők igen nagy magasságba történő áttörésének hatására a hegység keleti lejtőire is átterjedt a csapadékzóna. Néhány száz kilométerre keletre azonban már nem tudott eljutni, a csapadék addigra kihullott belőle.

A hatalmas légörvény nem csak különleges zivatarokat okozott. A ciklon száraz részein erős, viharos, helyenként a 100 km/órát is meghaladó orkánszerű légáramlás hordta a finomabb homokot. Egészen Líbia nyugati területéig számos helyen alakult ki homokvihar.