Olvasói hozzászólások a klímaváltozáshoz

2006.05.26. 14:20

A klímaváltozás témaköre sok kedves olvasónk figyelmét keltette fel, és késztette levélírásra. A továbbiakban is szeretnénk Önökkel megosztani ezeket a véleményeket.

Élet az üvegházban

Napjaink egyik legvitatottabb kérdése, hogy a gyarapodó üvegházhatású gázok milyen módon befolyásolják a globális éghajlatot bolygónkon. Összeállításunkban az alapvető fogalmakkal és összefüggésekkel ismerkedhetnek meg Olvasóink.

A szakértő véleménye

Napjaink egyik legvitatottabb kérdése, hogy a gyarapodó üvegházhatású gázok milyen módon befolyásolják a globális éghajlatot bolygónkon. A következőkben Czelnai Rudolf akadémikus írását olvashatják, amely a Természet Világa c. folyóiratban jelent meg.

Fokozott szén-dioxid kivonás és kevesebb aszfalt

A klímaváltozás elleni harcban sokat segíthet a szén-dioxid fokozottabb kivonása a légkörből. (olvasói levél)

Közelgő globális átalakulás

Egész népek szenvednek a globális felmelegedéstől, az édesvíz hiányától, az egyre gyakoribb természeti katasztrófáktól. (olvasói levél)

Sok múlhat a demokratikus összefogáson

Erős kampányt kell folytatni, megértetve, hogy a legalapvetőbb emberi jog a tiszta levegőhöz, a tiszta ivóvízhez, a tiszta élelemhez való jog. (olvasói levél)

A környezettudatos gondolkodás apró dolgokkal kezdődik

Minden lépcsőházban szükség lenne szelektív hulladékgyűjtőkre, és a valódi hulladék újrahasznosítás is segítség lehetne. (olvasói levél)

Több oldalról is megoldható a klímaváltozás

A klímaváltozás több oldalról is megoldható lenne, de mindegyikhez szükséges a nemzetközi összehangoltság. (olvasói levél)

Társadalmi szemléletváltásra lenne szükség

A klímatudatos gondolkozdáshoz szükség lenne többek között egy jól működő szelektív hulladékgyűjétsre. (olvasói levél)

Megoldható lehetne az energiaválság

Fosszilis energiaforrásaink elavultak, alternatív megoldásokra van szükség, amelyek a tudomány világában már megtalálhatóak lennének. (olvasói levél)

Stratégiák a klímáért

Klímánk megmentése érdekében a centralizált és a decentralizált irányítás egyaránt előremozdító lehet, de kevert stratégiával lehetnek legjobbak az esélyeink. (olvasói levél)

Hosszú távon az atomenergia a megoldás

Jövőképünk érdekében, egyes technikai területek anyagi forrásait a jövő energiaforrásainak kutatására és atomhulladék biztonságos elhelyezésére kellene fordítanunk. (olvasói levél)

KAPCSOLÓDÓ CIKK