A változékony időjárás okozta ismétlődő esőzések az optimálisnál lényegesen több csapadékot hoztak Közép-Európa vidékére, melyek több veszélyt is hordoznak magukban. A talaj telítettsége sokfelé akadályozza a mezőgazdasági munkákat, egyes gyümölcsök rothadásával, a gombabetegségek erősödésével is fenyeget. A folyók vízgyűjtőjén tovább növekszik az esélye egy nagyobb árhullám kialakulásának.

A májusi eső aranyat ér - tartja a szólás. Ez így is igaz. Hiszen a növények növekedésének legfontosabb hónapjában elengedhetetlen a jó vízellátottság. A napokban azonban már lényegesen meghaladja a csapadék összege a kívánatost.

A sok esőzés hatására Közép-Európa nagy részén telítetté vált a talaj. A mély, sáros földekre nehézgépekkel időnként lehetetlen a ráhajtás, így sok fontos mezőgazdasági munkálatot késleltet az időjárás. Egyes gyümölcsök esetében a naposabb időszakok csökkenő aránya és a sok eső a rothadás veszélyét is magába rejti. Szaporodhatnak a gombabetegségek is, miközben alig lehet permetezni a csapadék és az erős szél miatt.

A Duna és a Tisza vízgyűjtőjén a talaj telítettségi szintje magas. Már kevés csapadék is elég a teljes telítettséghez, amely után már az árhullám megindulásának nincs akadálya. A patakokon, kisebb folyókon ekkor egy helyi zivatar is képes arra, hogy az adott vízfolyást kiléptesse a medréből. A Duna és a Tisza esetében a veszély akkor jelentkezik, amikor egy időben, a vízgyűjtő jelentős részén indulnak el a mellékfolyókon az árhullámok, melyek egyesülve a nagyobb folyókon jelentős vízszint-növekedést eredményeznek.

Péntek éjszakától szombat hajnalig egy összefüggő csapadéksáv halad végig a két folyó vízgyűjtőjén. Majd ugyanez várható vasárnap, majd hétfőn. Ha az előrejelzések bekövetkeznek, az akár egy nagyobb áradást is kiválthat. A mostani időjárási helyzetben ugyan benne van egy közepes fokú bizonytalanság, de a veszélyes helyzetekre érdemes felkészülni.