Európa legnagyobb részén szélsőségesen hűvös az idő. A hőmérséklet nagy területen 10 fok közelében marad. Az Alpokban kedden sokfelé fog havazni. Számos helyen okoz gondot a viharos szél. A Francia-Riviérán napokig a Misztrál tombol orkánszerű szelekkel.

A tartós, erős északi áramlásnak köszönhetően sarkvidéki eredetű légtömegek borították el a kontinens nyugati és középső vidékét. A több hullámban betörő hidegfrontokat különösen kedden kísérik viharos, helyenként orkán erejű szelek. Az Alpok széllel szembeni északi lejtőin már hétfőn is jelentős csapadék hullik, 1800 méter felett havazik. Kedden sokfelé 1500 méter alá süllyed a havazás határa, egy-két napra ismét fehérek lesznek az alacsonyabb sípályák is. A hóhatár leereszkedése átmenetileg csökkenti a folyókon megindult árhullámot, de a hét végén várható olvadás újabb árhullámot indíthat el.

A hideg levegő kedd este betör a Földközi-tenger francia partjaira is. Oda már szárazon érkezik a front, de az északi alapáramlás kedvez a környéken a bukószelek, a Misztrál kialakulásához. A tengerpartra a hegyeken átbukó hideg levegő viharszerűen tör rá, az orkánszerű széllökések a 120 kilométeres óránkénti sebességet is átléphetik.

A hideg légtömeg nem áll meg a Földközi-tenger partjainál. Átkelve a tengeren csütörtökre Afrika északi részén okoz jelentős lehűlést, ahol jelenleg 30-35 fokos nyári hőség uralkodik.

Pénteken szűnik meg a hideg levegő utánpótlása és fokozatosan melegszik majd az időjárás. A közép-európai térségben a melegedés ellenére változékony marad az idő, így az árvízi veszély a hét végén nem csökken.