Szélsőségesen hűvös és változékony idővel zárul a tavasz utolsó hónapja, a hideg mellett orkán erejű szél sem kizárt. Az első nyári napok inkább az október közepéhez hasonlítanak, sem mint a nyárhoz. Havazás nálunk nem várható, de a talajon fagypont közelébe süllyedhet a hőmérséklet péntekre. Európa nagy része fázik.

Sajnos, előzetes várakozásaink beigazolódtak, a hideg tavaszvég után hideg lesz a nyár eleje is.

Május legvégén az átlagos napi felmelegedés hazánkban 22-24 fok körül alakul. Ehhez képest kedden a nyugati határszélen néhol a 10 fokot sem haladja meg a hőmérséklet, ami rendkívüli, -15 fokos hőanomáliát jelent.

A kontinens nyugati majd középső vidékei felett kialakult tartós északi áramlásban több hullámban érkeznek a sarkvidéki eredetű légtömegek. A hidegbetöréseket intenzív csapadék és viharos szél kíséri.

A Kárpát-medencét kedden éri el a hideg legerőteljesebb hulláma. A sok esőzés mellett fokozatosan megerősödik, majd a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugati szél. Orkán erejű széllökések kialakulása sem kizárt.

A tavasz az északi országrészben borongósan búcsúzik, a déli megyékben szerdán a változó felhőzet mellett időnként kisüt a nap. Csütörtökön délelőtt még mindig előfordulhat eső Észak-Magyarországon, ahol számos patak, kisebb folyó már a hét elején kiléphet a medréből.

Nagy folyóvizeinken, a Dunán és a Tiszán egyre komolyabb, időben elhúzódó árhullámok indulnak el. A Duna esetében némi szerencse, hogy a vízgyűjtő magasabb részein sok csapadék hó formájában hullik le, így a víztartalom egy-két napig raktározódik, nem kerül lefolyásra.

Péntekre végre átmenetileg nyugalomba jut a légkör, a hideg levegő utánpótlása már csütörtökön megszűnik. Ekkor viszont a száraz, derült ég alatt éjszaka rohamosan csökken a hőmérséklet, így péntek hajnalban az 5 fok alatti értékek sem lesznek ritkák, szélvédett helyeken a talajon fagypont közelébe süllyedhet a hőmérséklet.

Részletes előrejelzésünket itt olvashatja.