Európa középső területein tovább tart a rendkívül hideg idő. Az Alpokban és az Északi-Kárpátokban kedden, szerdán és csütörtökön sokfelé havazott, a hóhatár 1000 méter alá süllyedt. A hét végére fél méteres friss hó várható. Az ismétlődő csapadékok állandó árvízi veszélyt jelentenek a folyókon. A Tisza és a Körösök vízgyűjtőjén pénteken újabb kiadós csapadék várható. Nyugat-Európában már javul az idő, nálunk erre még várni kell.

A tartós, erős északi áramlásnak köszönhetően a hét elejétől sarkvidéki eredetű légtömegek borították el a kontinens nyugati és középső vidékét. A több hullámban betörő hidegfrontokat különösen kedden  és szerdán kísérték viharos szelek. Az Alpok széllel szembeni északi lejtőin már hétfőn is jelentős csapadék hullott, 1800 méter felett havazott.

Kedden délre a hóhatár Svájcban és Ausztriában 1000 méter alá is ereszkedett. A már nyári szünetet tartó zöld sípályákra néhol 30 cm-t is meghaladó hó hullott. Szerdán és csütörtökön is sokfelé folytatódott a havazás.

A hét végén újabb havazások várhatók, sokfelé a fél métert is meghaladja a friss hó. A csapadékmentes időszakokban 1500 méter alatt gyors olvadás indul meg, amely a folyók vízszintjét emeli. 2000 méter felett azonban csak keddtől kezdődik majd az olvadás, addig ezeken a területeken tovább gyarapodik a hó.

Szlovákiában és Lengyelországban is havazott keddtől csütörtökig, a legalacsonyabb hóhatár a Tátrában 1200 méter volt.

A hideg levegő kedden este betört a Földközi-tenger francia partjaira is. Oda már szárazon érkezett a front, de az északi alapáramlás kedvezett a környéken a bukószelek, a Misztrál kialakulásához. A tengerpartra a hegyeken átbukó hideg levegő viharszerűen tört rá. Szerdán már mérséklődtek a szelek, csütörtöktől javulás állt be a térségben.

A hideg légtömeg nem állt meg a Földközi-tenger partjainál. Átkelve a tengeren csütörtökön Afrika északi részén okozott jelentős lehűlést. A néhány napja még kánikulában fürdő tuniszi partokon csütörtökön napközben is 20 fok alatt maradt a hőmérséklet, és ez még pénteken is így lesz. Csupán szombattól kezdődik melegedés.

Mindeközben szerdán a kontinens északkeleti határán jóval a sarkkörön túl is 21-22 fokot mértek a most 24 órás nappallal bíró tundra területeken. A hét végén pedig az ettől délre eső területekre érkeznek egyre melegebb légtömegek. Vasárnap, de különösen hétfőn Moszkvában kánikula várható, miközben nálunk a 20 fokot is csak a szobában éri el a hőmérséklet.

A közép-európai hideg légtömeg utánpótlása tartósabbnak bizonyult, mint azt a hét elején várhattuk. Úgy tűnik, csak Pünkösd után, kedden kezdődik egy marikánsabb felmelegedés a térségben.