Már egy hete tart a rendkívüli hűvös, változékony, csapadékos idő. A folyók, patakok vízgyűjtőin a talaj telítődött, a párolgás minimális, szinte már minden egyes újabb esőcsepp növeli a vízszintet. A pénteki nagy csapadék után a hét végén is várható jelentős eső. A nagy folyókon vasárnap este dől el, mennyire lehet nagy a veszély.

Egy hete bocsátottunk ki figyelmeztetést: a várható rendkívüli időjárás egyre jobban terheli folyóink vízgyűjtőit. Mára a teljes Duna-Tisza-vízgyűjtőn vízzel telített a talaj. A kisebb patakokon, folyókon a pénteki és szombati esőzésekben bárhol kialakulhat kritikus állapot, a helyi viszonyok függvényében. Ezek a kisebb vízfolyások képesek órák alatt reagálni a csapadékra. Jelenleg a pénteki nagy csapadék az igazán kritikus, illetve a Tisza felső szakaszán még szombaton is fennáll a patakok, kis folyók hirtelen megáradásának veszélye.

A nagyobb folyóvizeken a felső szakaszokon megindult árhullám több nap alatt okozhat hazánkban veszélyt, így időben fel lehet készülni. Mindent ki kell menteni az alacsonyabb árterekről. Mivel a Tisza egész vízgyűjtőjén egyszerre esik igen nagy csapadék, itt egy nagyobb árhullám megindulásának egyre nagyobb a valószínűsége. A Tiszán a veszélyt fokozza, hogy már jelenleg is sokfelé magas a vízszint, a meder telített. A Körösökön veszélyes lehetne egy gyorsan kialakuló árhullám, találkozva a Tisza árhullámával, ugyanis a Körös-zugban tönkrement töltéseket találna.

A Dunán jobb a helyzet. Ott a mostani csapadék különböző intenzitással érkezik az egyes szakaszokra, így várhatóan nem indul meg egy egységes, nagy árhullám. Emellett az elmúlt napokban a Duna vízgyűjtőjén jelentős csapadék hullott hó formájában. A hó keddig csak lassan olvad, szerdától viszont gyorsabb olvadás várható, tehát a Dunán a sok csapadék lefolyásának ideje elhúzódik, inkább a kisebb, de tartósabb árhullám kialakulása valószínűbb.

A rendkívüli időjárás az árvízen túlmenő veszélyekkel is fenyeget.

Részletes előrejelzésünk itt olvasható.