Idén a nyár rendkívüli hideggel köszöntött be, és úgy is folytatódott. Csütörtökön, a nyár első napjának hajnalán a hőmérséklet az ország nagy részén 5 fok alá süllyedt, sőt többfelé fordultak elő talajmenti fagyok. Péntekre nem volt ilyen erős a hajnali lehűlés, de a borult ég és a nagy csapadék miatt alig emelkedett, helyenként pedig süllyedt napközben a hőmérséklet. Délnyugaton meg is dőlt az évszázados hidegrekord.

Már egy hete tart a kontinensünk középső térségeit uraló, az évszakhoz viszonyított rendkívül hideg időjárás. A sarki hidegbetörés hatására sokfelé 10-15 fokkal maradnak el a hőmérsékletek a szokásostól.

Csütörtökre, a meteorológiai nyár első napjára virradóan kiderült az ég, a felszín közeli igen száraz levegő - kis hőkapacitásának köszönhetően - gyorsan hűlt. A lehűlés ott volt a legerősebb, ahol a derült ég alatt leállt a szél, így az alsó néhány centiméteres légrész teljesen elkülönülve tudott hűlni. Leginkább a Dunántúl déli és nyugati része, valamint az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben alakultak ki ilyen viszonyok. Ezeken a területeken sokfelé alakult ki talajmenti fagy.

Péntekre virradóan is igen hűvös volt a hajnal, de a levegő nedvesedése miatt elmúlt a fagy kialakulásának veszélye. A vastag felhőzet és a sok csapadék viszont megakadályozta a besugárzást, így a hőmérséklet alig emelkedett, helyenként pedig csökkent napközben. A leghidegebb a délnyugati, nyugati országrész maradt, errefelé mindössze 10 fok közelében alakult a nappali felmelegedés, de országosan is 15 fok alatt maradt. Néhány helyen, pl. Nagykutason (Zala megye) 10 fok alatti értékeket mértek, ilyen hideget ezen a napon még nem jegyeztek fel a magyarországi mérések történetében.

A folytatás nem lesz ilyen szélsőséges, de továbbra is kifejezetten hűvös időre számíthatunk a jövő hét közepéig.

A fő veszélyforrás azonban nem a hideg, hanem a rendkívül csapadékos idő lesz a napokban, egyrészt a mezőgazdaságban, másrészt félő, hogy komoly árvizek alakulnak ki a jövő héten.

Részletes előrejelzésünk itt olvasható.