Már egy hete tart a rendkívüli hűvös, változékony, csapadékos idő. Rendkívül erős csapadékzóna érte el hazánk déli és keleti, majd egyéb tájait szombaton délután. A folyók, patakok vízgyűjtőin a talaj telítődött, a párolgás minimális, szinte már minden esőcsepp növeli a vízszintet. Észak-Magyarországon a kisebb vízfolyások máris veszélyesen megduzzadtak, házakat is fenyegetnek.

A rendkívüli időjárás egyre jobban terheli folyóink vízgyűjtőit, komoly árvízveszély alakul ki. Mára a teljes Duna-Tisza-vízgyűjtőn vízzel telített a talaj. A kisebb patakokon, folyókon a nagy esőzésekben bárhol gyorsan kialakulhat kritikus állapot, a helyi viszonyok függvényében. Ezek a kisebb vízfolyások képesek órák alatt reagálni a csapadékra. Az Észak-magyarországi kisebb vízfolyások máris veszélyesen megáradtak, a Szinva-patak házakat is elöntéssel fenyeget. Nagymértékben megnőtt a keleti országrészben a belvízzel borított területek nagysága is.

Nagy, de nem ilyen gyorsan jelentkező a veszély a Tiszán és más jelentősebb folyónkon.

A szombat délutántól kezdődőtt hatalmas esőzések kezdetben a déli és keleti országrészt érintették a legintenzívebb csapadékkal. A csapadékzóna lassan az északkeleti, északi, ill. a délnyugati országrész felé mozdult, az éjszaka folyamán további nagy esők lesznek északon, és a középső területen is. Az északnyugati, nyugati részeket várhatóan az éjszaka második felétől éri el a csapadékzóna. Az esőzések, csökkenő intenzitással vasárnap délelőtt is  kitartanak, északkeleten tovább is.

A nagy csapadék - a Duna kivételével - gyakorlatilag minden folyónk szinte teljes vízgyűjtőjét bőséges csapadékkal áztatja, kritikusra nőhet az árvízveszély. A nagyobb folyóvizeken a felső szakaszokon megindult árhullám több nap alatt okozhat hazánkban veszélyt, így időben fel lehet készülni. Mindent ki kell menteni az árterekről. A Tiszán a veszélyt fokozza, hogy már jelenleg is sokfelé magas a vízszint, a meder többnyire telített, a jövő héten komoly árhullám alakulhat ki.

A Dunán jobb a helyzet. Ott a mostani csapadék különböző intenzitással érkezik az egyes szakaszokra, így várhatóan nem indul meg egy egységes, nagy árhullám, a mostani nagy csapadék csak részlegesen érinti a vízgyűjtő területét. Emellett az elmúlt napokban a Duna vízgyűjtőjén jelentős csapadék hullott hó formájában. A hó keddig csak lassan olvad, szerdától viszont gyorsabb olvadás várható, tehát a Dunán a sok csapadék lefolyásának ideje elhúzódik, inkább a kisebb, de tartósabb árhullám kialakulása valószínűbb.

A rendkívüli időjárás hidegrekordot is döntött, és az árvízen túlmenő veszélyekkel és károkozással is fenyeget.

Részletes előrejelzésünk itt olvasható.