A vélekedésekkel ellentétben az idei nyáron már túl vagyunk 10 igen meleg napon. A mostani rendkívüli hőhullámban az egymást követő kánikulai napok miatt közel állunk ahhoz, hogy helyenként hőségriadót kelljen elrendelni. Szervezetünk egyre nehezebben viseli a nagy megterhelést.

Bár a rendkívül hűvös nyárkezdet idején egyesek a nyár elmaradásától tartottak, a természet azóta bizonyította, hogy két hétnél távolabbra pontos előrejelzést nem tudunk adni, nemhogy az egész nyárra.

Nyári napról beszélünk általában akkor, ha a maximumhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Ennek alapján másfél hete igazi nyár honol hazánkban. Az afrikai szubtrópusi térség felől folyamatosan érkező meleg légtömegek hatására a múlt péntektől megjelentek a 30 fokot elérő kánikulai hőmérsékletek.

A kánikula szervezetünkre gyakorolt negatív hatásai nagyobb figyelmet követelnek a 30 fok feletti hőségnapokon. A növekvő vízveszteség és keringési elégtelenségek sokaknál vezethetnek rosszullétekhez, a közlekedésben pedig a figyelmetlenség okoz az átlagosnál több gondot. A tömegesen jelentkező problémák miatt hazánkban 2004. óta bevezetésre került a hőségriadó rendszer.

A riadó három fokozatú. Az első fok csak egy figyelmeztetés, ezt akkor rendelik el, ha a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Másodfokú a készültség, amikor a napi középhőmérséklet 27 fok fölé emelkedik vagy legalább három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot. Végül pedig harmadfokú készültségről vagy riadójelzésről beszélünk, amikor legalább három egymást követő napon 27 fok fölött van a napi középhőmérséklet, illetve ez várható. A hőségriadó egy adott helységre vonatkozik.

Budapesten a vasárnaptól keddig terjedő időszak már kimerítette a másodfokú készültség szintjét, csütörtökig főként a déli megyékben akár a hőségriadó kritériumai is megvalósulhatnak.

A rendkívüli hőségnek pénteken egy gyenge hidegfront vet véget, így visszatér a "normális" nyári meleg a hétvégére.