Óceánkutatók több mérési adatsor birtokában immár bizonyítva látják azt a régóta sejtett tényt, hogy az átlagos tengerfelszín évente 3 milliméterrel emelkedik. Ez az első látásra talán nem túl nagynak tűnő érték valójában hatalmas kockázatokat rejt magában. A világtenger szintjének növekedésében több összetevő is szerepet játszik. Szorosnak tűnik a kapcsolat a globális felmelegedéssel.

A világtenger szintjének globális emelkedése vagy süllyedése alaposan megváltoztathatja a szárazföldek partvonalait, így nagy hatással van mindenekelőtt a Föld legnagyobb népsűrűségű területeire. Például Délkelet-Ázsiában országnyi területek fekszenek kevesebb mint 1 méterrel a tengerek mai szintje felett. Ezek a területek már kis tengerfelszín-emelkedés esetén is víz alá kerülnek, sokmilliós népvándorlásokat generálva.

Éppen ezért nem meglepő, hogy a tudósok rendkívüli jelentőséget tulajdonítanak a témakör vizsgálatának. A kutatások során hamar világossá vált, hogy globális viszonylatban sem az óceánok viselkedése, sem az azokat befolyásoló összetevők nem egységesek.

A vízszint emelkedésének több oka is lehet. Okozhatja hőtágulás, ami a vizek melegedése miatt következik be. Emelkedhet azért is, mert például a gleccserek olvadása miatt több édesvíz került bele, de emelkedhet a sótartalom különböző eredetű változásai miatt is, az édesvíz ugyanis kisebb sűrűségű, ami vízszint-növelő hatású.

A közelmúltban sikerült óceánkutatók egy csoportjának egy olyan hatékony, műholdas mérésekre és óceáni úszó mérőbóják adataira támaszkodó mérési módszert kidolgozni, amivel nagy pontossággal tudták az óceánok vízszintingadozását hosszú távon is megmérni.

A mérések igazolták azokat a korábbi sejtéseket, hogy a tengerfelszín megállíthatatlanul emelkedik. Az elmúlt 12 évben a világóceán felszíne kisebb ingadozásokkal évente átlagosan 3 millimétert emelkedett. Ez a töretlen tendencia komoly figyelmeztető jel, és komolyan fenyeget az, hogy a folyamat egy egyre gyorsuló, megállíthatatlan emelkedésbe csap át.

Az okokat keresve a kutatók szerint az emelkedés fele arányban köszönhető a jégtakaró olvadásának, míg fele arányban az óceánok által elnyelt többletenergia hővé való átalakulásának. Kísérletekkel is alátámasztva igazolták, hogy az antarktiszi jég eddigi olvadása közel másfél milliméteres szintemelkedést eredményez évente.

Mindkét folyamat szoros kapcsolatban állhat a globális felmelegedés kérdéskörével. Ezzel újabb komoly figyelmeztetést kaptunk arra, hogy a klímavédelem az egyik legfontosabb megoldandó feladat az emberiség számára.