Extrém UV-sugárzási értékek Magyarországon

2006.06.22. 8:22

Hazánkban derült idő esetén május közepétől július végéig a 11 és 15 óra közötti időszakban határozottan erős az UV-sugárzás, míg június 21-e körül kialakulhatnak 8-as, azaz extrém szintet elérő értékek.A látható fénynél rövidebb hullámhosszú UV-sugárzás káros hatással lehet az élő szervezetekre.

Sugárözönben élünk

A Napból a Föld felszínére jutó, szemünk számára érzékelhető sugárzás (látható fény) a 440-880 nanométeres hullámhosszú tartományba esik, amely valamivel kisebb, mint a milliméter ezredrésze. A látható fény tartomány szomszédságában a rövidebb hullámhosszak felé az UV-sugárzás (ibolyántúli sugárzás) következik a színképben.

A légkörön áthatoló napsugárzás egy része elnyelődik, bizonyos hányada visszaverődik, és van olyan rész, amely a légkört alkotó anyagokon szóródik. A sugárzás jelentős hányada - elsősorban a szemünk számára is látható tartomány - több-kevesebb szóródás mellett leérkezik a földfelszínre. Amikor a napkorongot látjuk, a Napból közvetlenül hozzánk leérkező, alig szóródott sugárzást érzékeljük (sem szabad szemmel, sem távcsővel ne nézzünk bele a Napba!). Ugyanakkor az ég napközben nem sötét, tehát a látható tartományban az égbolt minden pontjáról érkezik szórt vagy visszavert sugárzás is. Mérések bizonyítják, hogy az UV egyes tartományaiból is kapunk szórt és visszavert sugárzást, a napkorongon kívül is.

Az UV-sugárzási tartomány

A 280 nanométer alatti hullámhossz-tartomány - ami az élő szervezetre a roncsoló hatása miatt fokozott veszélyt jelent - szinte teljes egészében elnyelődik a sztratoszférában található ózonrétegben. 280-320 nanométer között az ózon elnyelése fokozatosan csökken. Ezekre a sugarakra rövid távon szüksége is van a szervezetünknek, ugyanakkor hosszabb távon a bőr káros elváltozását is okozhatják. Ezt a tartományt UV-B sugárzásnak nevezzük.

320-400 nanométer között találjuk az UV-A sugárzást. Az UV-A szervezetünk D-vitamin szintézisében játszik nagy szerepet, a barnulást is elsősorban ennek köszönhetjük. Ugyanakkor nagyobb dózisban ez is károsíthatja a bőrünket és a szemünket. Bőrünk az életünk során a teljes kapott sugármennyiséget akkumulálja, a károsodások folyamatosan halmozódnak fel az évek során ("a bőrünk nem felejt"). A növekvő dózis vezethet a rosszindulatú elváltozások kialakulásához. Tehát bőrünk védelme egész életünk során fontos, már egyetlen komoly leégés is jelentős kockázatot jelent a jövőre nézve.

Az erősebb szóródás miatt az UV-sugárzás értéke kevésbé függ például attól, hogy napon vagy árnyékban vagyunk-e, vagy hogy a Napot eltakarja-e egy szakadozott felhőzet. Ezért árnyékban is lebarnulhatunk, szélsőséges esetben akár le is éghetünk.

Az UV sugárzás elsődlegesen a napmagasságtól függ, azaz maximális értékeit a nyári napforduló környékén (június 21-22-e) érheti el. A sugárzás erősségét befolyásolja még a felhővel való borítottság, de fontos tudnunk, hogy még erősebben felhős ég esetén is csupán 30-40 %-ot veszít erejéből. Csökkentő tényező a levegő szilárd részecske-tartalma, tehát a por és a szennyezőanyagok légköri jelenléte, és némiképp a nedvességtartalom is.

Az UV-index és hazai értékei

Az UV-sugárzás mértékének szemléltetésére létrehozták az UV-indexet. 4-es érték felett már magas, a 6-os felett nagyon magas sugárzásról beszélhetünk, de ennek tényleges egyéni hatása nagyban függ a bőrtípustól (a világos bőrűek sokkal érzékenyebbek, tehát a skála meglehetősen önkényes). Ha az index értéke 8 vagy annál nagyobb, akkor extrém erősségű a sugárzás. Hazánkban 8-nál nagyobb érték nem fordul elő. A mediterrán térségben a magasabb napállás miatt a 9-es, a legdélibb szigeteken (pl. Kréta) 10-es értékkel is találkozhatunk.

Hazánkban derült idő esetén május közepétől július végéig a 11 és 15 óra közötti időszakban határozottan erős az UV-sugárzás, míg június 21-e körül kialakulhatnak 8-as, azaz extrém szintet elérő értékek. Így van ez az idei évben is, ezért fokozottan legyünk óvatosak ezekben a napokban, használjunk napvédő szereket és napszemüveget. Az extrém sugárzás mindenkire, az erősen barna bőrűekre is veszélyes. Ne feledjük: a bőrünk nem felejt!

Kérjük, továbbra is küldjék el időjárási jelenségekkel kapcsolatos fényképeiket az idojaras@icicom.hu címre!

Figyelmükben ajánljuk az olvasók által beküldött fotókból álló galériánkat, ahol témakörönként válogathatnak egyre bővülő képtárunkból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK