Hőségrekordok dőlhettek a hétvégén a sarkvidéki területeken. Északkelet-Európában a sarkkörön túl is mértek 35 fokos értékeket, ami már a forró nap meteorológiai határértéke. Mindez esetleg összefügghet a globális felmelegedéssel is.

Példátlan időjárás köszöntötte a szentivánéji eseményekre a sarkkör tájára látogatókat. Az éjféli napot példátlan kánikulában élvezhették, amint ezt előrejelzésünkben korábban jeleztük is.

Északkelet-Európában, Jeges-tenger tenger partvidékén bizony elképesztő, hogy a hőmérséklet elérje a 33, sőt a 35 fokot, ami már a meteorológiai forró nap kritériuma. A szombaton tetőző kánikula a tartós déli áramlás következtében alakult ki. Több helyen megdőlhettek a hőrekordok.

A rendkívüli időnek negatív hatásai is vannak, megzavarhatja a tundrai természet rendjét, és soha nem látott szúnyoginváziót okoz. Felboríthatja, északabbra tolhatja a rénszarvasok éves vándorlását.

A kánikula szerencsére nem lesz tartós, vasárnaptól már kissé hűvösebb léghullámok érkeznek, de sok helyen még napokig eltart az itt szokatlanul kellemes 20, 25 fokos nyár. Errefelé a szokásos júniusi hőmérsékletek 15 fok körül alakulnak, nagy változékonyság mellett. A hét közepére pedig hideg levegő vet véget a hőhullámnak. Nem kizárt hogy ez is a globális felmelegedéssel összefüggő, aggasztó, új klímaváltozási probléma, mint például az óceánok vízszintjének gyors emelkedése.Szóljon hozzá Klíma topikunkhoz,  vagy várjuk ezzel kapcsolatos levelüket a klima@icicom.hu címre.

Magyarországon pedig egyenesen közel állunk a hőségriadóhoz! Egy kis hűsítésként tekintsék meg havas képgalériánkat!

Nagyon vigyázzunk a szabadtéren ezekben a napokban: nagyon magas, helyenként extrém szintű az UV-sugárzás! Ez erősen növeli a bőrdaganatok kockázatát.

AKTUÁLIS rovatunkban friss hírekre hívjuk fel a figyelmet.

Friss képek találhatók témakörökbe sorolt időjárási Képgalériáinkban. Új galériákat is indítottunk! Továbbra is várunk képeket olvasóinktól az idojaras@icicom.hu címre. Ha bármilyen szép vagy érdekes időjárási eseményt látnak, akár a sarkvidékről, küldjék meg nekünk, mielőbb megosztjuk olvasóinkkal.