Heves viharok Görögországban

2006.07.03. 7:54

2006. július 2-án a Balkánon záporok, zivatarok tomboltak sokfelé fordult elő felhőszakadás, átmeneti viharos erejű széllökés. Hétfőn a néhány napja még közel negyven fokos Görögországban is kialakul zivatar. A viharos időjárást a magasban északról leszakadó, és a térség fölött néhány napig tartózkodó úgynevezett magassági hidegcsepp okozta.

A hazánkon a 2006. június utolsó napjaiban átvonult hidegfront a Balkánon egy légörvény megerősödését segítette elő. Az északról a magasban szigetszerűen leszakadt hideg légtömeg - amit magassági hidegcseppnek is nevezünk - labilizálta a légkört a Balkán felett.

Ennek következtében pénteken és szombaton (július 1.) a Balkán északi részein, vasárnaptól már Görögországban alakultak ki helyenként pusztításokat is okozó heves viharok.

Görögországban ilyenkor már hétről-hétre kisebb a csapadék valószínűsége, általában beáll a forró nyár. Ez így volt június utolsó hetében is: szombatig közel negyven fokos hőség uralkodott a félsziget belsejében, de még a tengerpartok mentén is kánikula volt. A tengerfelszín már elérte a 25 fokot, ami egyébként a kitörő viharok intenzitását növeli. Júliusban nem példátlan, de mindenképpen ritka az ilyen erős hidegbetörés, mely sok turistának rontja el a kedvét néhány napig.

A viharos idő egyébként hétfőig tartott, szerdától fokozatosan visszatért a nyár Délkelet-Európába.