Aszfaltdarabokat tépett az áradat

2006.07.06. 14:03

2006. júliusának első napjaiban nagy viharok söpörtek végig az egész Balkán-félszigeten hatalmas esőzések kíséretében. A bulgáriai eseményekről olvasónk osztotta meg élményeit, melyeket fényképekkel is illusztrált.

2006. június 30-án pénteken hazánkon is átvonult hidegfront tovább haladva egy légörvényt gerjesztett a kontinens délkeleti határán. Ennek következtében a Balkán-félsziget északi területein kedvező feltételek adódtak a csapadékképződéshez. A magasban érkező hűvösebb levegő és az alsóbb rétegek mediterrán, nedves levegője erőteljesen labilissá tette a légkört. Az Égei-tenger és a Fekete-tenger felszíni hőmérséklete az ezt megelőző napokban elérte a 25 fokot, az erős párolgás tovább növelte a levegő nedvességét.

Vasárnap különösen Bulgária térségében alakult ki nagy intenzitású csapadék, de a Görögország déli területeit leszámítva a térségben mindenhol előfordultak jelentős esők, záporok, heves zivatarok. Hétfőn aztán a délebbi görög partokat is elérte a vihar.

Boa Péter [origo] olvasó velünk is megosztotta bulgáriai élményeit, melyeket képekkel is illusztrált. A képeket galériánkban tekintheti meg.

Néhány érdekesebb momentum az élménybeszámolóból:

"Sinemoretz faluban nyaraltunk, ami néhány km.-re van a török határtól. Idilli környezet, a Veleka-folyó torkolata közelében - minden O.K. volt 2006.07.01-ig,szombatig. Ekkor kezdett feltámadni a szél, olyannyira, hogy a nálam levő kis [...] készülékkel 64 km/órás szelet mértem, ami azért nem mindennapos... Nem sokra rá megeredt az eső, ami kisebb megszakításokkal vasárnap délutánig szakadt. A tenger fölött kisebb tornádóra emlékeztető tölcsérek voltak láthatók [...] Hétfő reggel már a házigazdáink mondták, hogy a falu el van vágva a külvilágtól, a Veleka-folyó áradása a torkolattól Strandza-hegységig elárasztotta a környéket. [...] A folyó közelében levő eredetileg is elég rossz útból helyenként asztallap méretű aszfalt-darabokat szakított ki a rohanó áradat. [...] Az áradás levonulását lassította, hogy a tenger a viharos szél hatására folyamatosan nyomta visszafelé a vizet a torkolatba. [...] A helyi bolgár TV-ben egészen elképesztő képsorok voltak elárasztott kempingekről, tengerbe sodort autókról stb."

Egyébként a térségben a következő napokban átlagossá vált az idő.

Ha Önnek is vannak fényképekkel illusztrált élménybeszámolói, kérem, küldjék el az idojaras@icicom.hu címre. Az érdekesebb leírásokat cikkek formájában közöljük. Időjárási témájú képeiket, videóikat továbbra is szívesen várjuk ugyanezen a címen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK