Viharok az Adrián

2006.07.07. 12:58

Pénteken az Alpok és az Adria környékén már a délelőtt folyamán sokfelé fordult elő zápor, zivatar. Délután különösen a horvát tengerparton pattannak ki hevesebb viharok.

Egy legyengült hidegfront labilizálta a légkört az Alpoktól az Adria déli vidékéig. Ennek hatására nagyobb felhőtömbök alakultak ki, melyekből néhány órás változó, időnként nagy intenzitású csapadék hullik. Az eleinte napsütötte területeken pedig a reggeli energiagyűjtés után már délre magasra tornyosultak a gomolyfelhők, és sokfelé tört ki heves zápor, zivatar.

Délelőtt Olaszország középső és északi tájain söpörtek végig viharok, melyek alapjául egy csütörtökön az Alpok déli tájain zivatarcellákból keletkezett, nagyjából száz kilométeres átmérőjű objektum szolgált. Ez a zivatargóc haladt délkeletre, délután az Adria felett, majd Horvátországban okoz újabb viharokat.

A 11 órás felhőfilmen jól látható az olasz zivatargóc. A legfrissebb felhőfilmjeinket itt tekintheti meg.

Forrás: ICI

A horvát tengerparton több órára kisütött reggel a nap, így a labilis levegőn hatalmas zivatarfelhők növekedtek. A leghevesebb viharok itt a délutáni órákban törnek ki. A viharok intenzitásában segítségül van az a tény, hogy az Adria felszíne viszonylag meleg, 24-25 fokos.

Szombaton várhatóan még labilis lesz a légkör az Adria felett, de akkor a hatalmas zivatargócok helyett inkább sok kisebb, helyi zivatar alakul ki, melyek szintén okozhatnak hevesebb viharokat, viszont ekkor már Görögország északnyugati részén is intenzív lesz a zivatartevékenység.

KAPCSOLÓDÓ CIKK