Hétfői heves zivatarok

2006.07.10. 13:24

Hétfőn az előző napokhoz képest kissé szárazabb a levegő, de a helyi zivatarok ma sem maradtak el. A gomolyfelhők képződése később indult meg. Kevesebb helyen, mint vasárnap, de legalább ugyanolyan intenzitással alakultak és alakulnak ki kisebb viharok.

Szárazabb levegő érkezett a Kárpát-medencébe, de a hőmérsékleti rétegződés még ma is hordoz labilitást a légkörben. A gomolyfelhők képződése 11 óra tájékán indult be, magasabb felhőtornyok délig inkább csak a hegységekben alakultak ki. Ausztriában, nem messze a határtól már egy markáns zivatar erősödött meg, kisebb záporok pedig az Északi-középhegységben jöttek létre.

A délután folyamán tovább növekedtek a gomolyfelhők, és helyenként előfordultak és előfordulnak záporok, zivatarok. Zivatarok környezetében rövid időszakokra heves széllökésekkel kell számolnunk. A zivatarok eleinte a hegyvidékeken, később már síkvidéken is kialakulnak, estefelé pedig az utolsó kis viharok jobbára síkvidéken jönnek létre.

A Balaton térségében is kitörtek már zivatarok, fontos figyelni a viharjelzést!

Bár viszonylag kicsi a valószínűsége, hogy zivatarokkal találkozunk, érdemes figyelni az égboltozatot.A tornyosuló, karfiolszerű felhőzet a zivatar közeli kialakulására utalhat. A már kialakult felhőzet sötétszürke árnyalatokat mutat, a feloszlásban lévő zivatarfelhőben kékes-szürke színek jelennek meg. Általában néhány perces intenzív csapadék jellemzi a zivatarokat. Naplemente környékén ismét láthatunk szerencsés körülmények között szivárványt.

Éjszaka már csak a nagy magasságban úszó maradványfelhők utalnak az egykori zivatarfelhőkre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK