Rekord hőség a Baltikumban

2006.07.10. 12:01

A Baltikumban a 2006. július 8-9-i hétvégén és az azt követő hétfőn igazi kánikula uralkodott. A térségben mindenütt meghaladta a hőmérséklet a 30 fokot. Szentpéterváron a 34 fokos hőmérséklet rekordnak számít. Kánikuláról érkezett hír a sarkkör közeli területekről is.

Erős hőhullám érte el a múlt 2006. július 7-én pénteken a Balti államokat. A felhőzet fokozatosan eltűnt, napról-napra erősebb lett a felmelegedés. Az igen rövid éjszakákon egyre kevésbé hűlt le a levegő, és szombattól igazi kánikula köszöntött a szovjet utódállamokra.

Oroszországban jutott tetőpontjára a meleg. A Baltikum északi határának tekinthető Szentpéterváron hétfőn 34 fokot mértek, mely éppen megegyezik az eddigi rekorddal. 1972 és 1985-ben volt ilyen meleg a városban. A Finn-öböl keleti csücskén a Néva deltavidékére 42 szigeten épült várost méltán nevezik észak Velencéjének, bár méretei jóval meghaladják azt. Vasárnap két fokkal magasabb volt itt a hőmérséklet, mint az olasz városban. Az Finn-öböl vizének hőmérséklete a napokban elérte a 22 fokot, a kánikula által megviselt lakosok itt hűsíthetik magukat.

A meleg nem állt meg a 60. szélességi körön. Egészen a sarkvidékig előfordultak 30 fokot elérő hőmérsékletek.

A következő napokban fokozatos lehűlés történt a térségben. Ugyanakkor a meleg légtömeg tovább haladt kelet felé, egyre inkább az Ural sarkkörön túli tundra részét érte el, ott okozott kánikulát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK