Zivatarok, viharok országszerte

2006.07.23. 18:43

Az országban elszórtan többfelé fejlődtek ki zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakult. A hőzivataroknak nincs frontális okozója, véletlenszerűen pattannak ki, ezért pontos előrejelzésük nagyon nehéz probléma.

Zivatarosabbá vált az elmúlt napokban hazánk időjárása. Ennek oka a levegő megnövekedett páratartalma és a nagy hőség. Ilyen körülmények között gyakran és véletlenszerűen alakulnak ki hőzivatarok, melyek igen hevesek, pusztítók is lehetnek. Pontos előrejelzésük a helyi hatások miatt nagyon nehéz feladat inkább csak valószínűségük megadása lehetséges.

Ez a helyzet a mai napi zivatarokkal is: országszerte, de csak elszórtan fejlődtek zivatarok, közöttük nagy csapadékokkal, heves viharokkal járók is. A zivatarok és a gyakrabban felhős ég kissé visszafogta a forróságot, a felmelegedés 30-33 fok között alakult az ország nagyobbik részén, ennél többet északnyugaton mértek.

A délelőtt folyamán a főleg a Dunántúl középső területein voltak komoly zivatarok, délután pedig az ország déli részein, Baranyában és Bács-Kiskunban alakultak heves zivatarok jégesővel, viharos széllökésekkel. Később a főváros térségében, a nyugati és az északi határszélen nőtt meg a zivatarok gyakorisága, szerencsére ezek inkább felfrissülést hoztak, bár Salgótarján térségében intenzív gócok is kialakultak.

Késő délután még többfelé várhatók elszórt zivatarok, de a nagy viharok valószínűsége erősen csökken.

Holnap késő délelőttől ismét számítanunk kell a maihoz hasonló zivatarokra főleg az északi és a keleti országrészben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK