Megdöbbentő képek az ítéletidőről

2006.07.24. 17:26

A hétfői különleges, trópusi időjárási helyzetben kitört viharokról olvasóink küldtek képeket, videókat. A sokfelé felhőszakadással, jégesőkkel, jelentős anyagi károkkal járó zivatarokat galériánkban tekinthetik meg.

A fővárosban és környékén készültek olvasóink friss, megdöbbentő képei, nézze meg képgalériánkat!

Igen nagyszemű jég, példátlan szennyes áradat okozott hatalmas káoszt és károkat.

A közlekedés is sokfelé megbénult.

Hétfőn hajnalban a légkör alsó része csak néhány száz méterig hűlt le, ott is csak mérsékelten. Ugyanakkor a 3000 méter feletti szinten egy-két fokkal hűvösebb levegő érkezett, és gyenge rendezett fáláramlás is létrejött a nagyobb, többezer kilométeres légköri folyamatoknak köszönhetően. Ezek a folyamatok együttesen hatalmas, ritkán tapasztalható légköri instabilitáshoz vezettek.

A hétfői zivatarfelhők jellemzője a rendkívül gyors növekedés. Szinte a "semmiből" fél óra alatt hatalmas viharok jöttek létre. Délre a hőmérséklet országszerte meghaladta a 30 fokot, sőt helyenként a 35 fokot is megközelítette. A hevesebb viharok területén nem egy helyen fél óra elteltével már csak 19 fokot mutatott a hőmérő, tehát átlagosan két percenként hűlt a levegő egy fokot.

Az ítéletidő aknafedeleket úsztatott el, garázsok, pincék áztak be, a jégverés a növényzetben jelentős károkat okozott. A tűzoltókat megállás nélkül hívták a fővárosban és a keleti országrészben.

A fővárosban és környékén készültek olvasóink megdöbbentő képei.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK