Ítéletidő Budán - vad folyam az Istenhegyi úton

2006.07.24. 15:37

A légkör 2006. július 24-én hétfőn különösen instabil állapotba került. Ennek meg is lett a gyümölcse. Országszerte sokfelé érkeztek hírek felhőszakadásokról, viharos szelekről. Budán heves jégverés pusztított, a hegyoldalról folyanszerűen ömlött a víz, az elvezető csatornák megteltek. Kedves olvasóink már több képet küldtek a hétfői viharokról, melyekről máris képgaléria készül.

A hőmérséklet függőleges rétegződése hétfő reggelre olyan speciális helyzetet teremtett hazánk felett a troposzférában, azaz a nagyjából 11 km magasságig, hogy a délelőtti napsütés okozta energiabevétel hatalmas instabilitást indított el. A gomolyfelhők láncreakció-szerű gyorsulással növekedtek, hirtelen hatalmas viharok törtek ki.

Az északkeleti országrészben volt kora délutánig a legnagyobb zivatartevékenység, de a Dunántúlon is megjelentek a zivatarfelhők. A Salgótarjántól Budapestig kialakult zivatarlánc 14 óra körül ért kifejlett állapotba. Ennek délnyugati végén, nagyjából a budai XII. kerületben intenzív jégeső hullott, igen nagy mennyiségű csapadékkal.

Forrás: ICI

Folyó az Istenhegyi úton. Küldte: Kánai András

A budai jégesőnek segítségére volt a városi szennyezés, hiszen a főváros térségében a levegőben meglehetősen nagy az olyan szilárd részecske, ami kiváló jégképző magnak bizonyult.

A nagy csapadék miatt a vízelvezető árkok és csatornák megteltek, a hegyi utakon hömpölygött le az ár, a forgalom egy időre teljesen megbénult. Az aknák fedelét sokfelé elvitte a víz.