Most északnyugaton támadnak a zivatarok

2006.07.24. 19:23

Hazánk felett hétfőn rendkívül instabillá vált a légkör. A labilitás kedvez a zivatarok kialakulásához. Előbb az északi és a keleti országrészben, majd kora délutántól a középső országrészben és a főváros térségében alakultak ki pusztító viharok heves széllökésekkel, felhőszakadással, jégesővel. A mostani órákban az északnyugati országrészt fenyegetik erős zivatarok.

Hétfőn reggel a légkör alsó 3000 méteres szakaszán az elképzelhető maximális értékeket elérő módon, százméterenként egy fokkal hűl a levegő felettünk. Háromezer méter felett 0,4 fokos hűlést lehet tapasztalni, mely a vasárnapi zivatarok következtében alakult ki, a nedves levegő emelkedése közben.

A rendkívüli helyzetnek meg is lett a rendkívüli következménye!

A délelőtti többórás napsütés energiát közölt a felszínnel, mely felmelegítette a felszín közeli légréteget. Ez a kezdeti energia helyenként megindította a gomolyfelhő-képződést. Az alsó nagy labilitás miatt a gomolyfelhők hirtelen növekedtek 4000 méteres magasságig, majd onnan közepes sebességgel fejlődtek tovább. Némely zivatarfelhő teteje elérte, elérheti a 10 km-es magasságot. A hirtelen kialakult zivatarfelhők helyenként felhőszakadáshoz vezetnek, sokfelé erős jégesővel. Zivatarok környezetében átmeneti viharos szelek tombolnak.

A kora délutáni, a fővárosban rendkívüli pusztításokat okozó viharzóna még mindig nem fulladt ki teljesen, a késő délutáni, koraesti órákban elsősorban az északnyugati országrészt fenyegetik, de elszórtan másfelé is előfordulnak kevésbé intenzív vihargócok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK