Kontinensünk legcsapadékosabb területe meglepően közel esik hazánkhoz. A meteorológiai mérések szerint Crkvicében, ebben a Montenegróban fekvő falucskában hull a legtöbb csapadék kontinensünkön, itt évente átlagosan 4700 mm-t mutatnak a csapadékmérők, nagyjából nyolcszor annyi, mint hazánkban.

Ha nagy csapadékról beszélünk Európában, általában a Brit-szigetek, vagy az Alpok bizonyos tájai jutnak eszünkbe. Nem is gondolnánk, hogy a nyáron sivatagiasan száraz, kopár vidékeiről híres mediterrán partok közelében keressük a legcsapadékosabb helyeket. Pedig szinte a szomszédunkban, a Montenegróban található festői Kotori-öböl közelében helyezkedik el Crkvice, az európai csapadékmaximum birtokosa.

A településen 1888. óta folyik állandó meteorológiai mérés, így az ott mért adatok világviszonylatban is megbízhatónak bizonyulnak. Amellett, hogy a téli mediterrán ciklonok rengeteg csapadékot biztosítanak tartós eső formájában, a környékre a zivatarok gyakorisága az igazán jellemző. A Kotori-öböl körül elhelyezkedő, 1800 métert is meghaladó hegyek gyakran késztetik felszállásra az Adria felől érkező nedves légtömegeket, könnyen kialakul a csapadék.

Az évi átlagos 4700 mm csapadék nagyjából nyolcszorosa hazánk csapadékának, de volt már olyan év, amikor 8000 mm-t mértek. A csapadék maximuma október-novemberre esik. Ez nem véletlen. Ez az évnek az az időszaka, amikor a tengerfelszín hőmérséklete jóval magasabb az északkelet felől, a hegyek fölött érkező levegőnél. Az így kialakuló nedves, labilis állapotban a gomolyfelhők rohamosan növekednek, hatalmas zivatarok alakulnak ki.

Maga Crkvice is a hegyoldalon található 900 méter magasban. A becslések szerint a környék legmagasabb hegyén, az 1895 méter magas Orjenre évente átlagosan több mint 6000 mm csapadék hullik, de erről hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre.