Az Egyesült Államok keleti területein rendkívüli hőhullámokat hozott a 2006-os július. A sokfelé 40 fok feletti hőségben több rekord is megdőlt.

A július közepi hőhullám után frissebb napok érkeztek az USA északkeleti vidékére. Azonban akik a tartós enyhülésben bíztak, alaposan csalódniuk kellett. Az átlagos napok elmúltával újra támadott a meleg.

Egy markáns anticiklon épült fel a térségben, mely erőteljes akadályt képez az időjárási frontoknak, azok nem tudnak betörni a térségbe. A nyugati hegyvidéken átkelt, kiszáradt levegő a főnhatás következtében erőteljesen felmelegedve éri el a Préri északi vidékét. A legnagyobb kánikula ennek megfelelően itt alakult ki. Iowa államban a hőmérséklet csúcsértéke sokfelé meghaladta a 40 fokot, amely helyenkélnt új rekordokat jelentett. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a száraz meleg sokkal elviselhetőbb, mint a hazánkban jellemző fülledt idő.

A meleg légtömeg északon kissé átnyúlik a kanadai határon, keletre pedig egészen az óceánig elér. Az Egyesült Államok északkeleti, nagyvárosi körzetében, ahol a szinte összenőtt városokban több mint százmillió ember él, szintén nagy hőség volt, 37-40 fokkal.