A hosszú hőségnek ma egy markáns hidegfront vet véget. 11 óra után a csapadékzóna elérte a nyugati határt, és tovább halad keleti irányba. Közben az északi határszélen zivatarok jelentek meg. Délutánra már az ország közel felét elérték a viharok, hatalmas különbség alakult ki kelet és nyugat között.

A nyugatról érkező, markáns időjárásváltozást hozó hidegfront délelőtt belépett hazánk területére. Az első esők 11 óra tájékán jelentek meg a nyugati határszélen. A csapadék tovább terjedt kelet felé, a Szlovákiában már délelőtt kitört zivatarok is átlépték a határt.

A viharzóna a délután közepére elérte a Balaton-Budapest-Mátra vonalat, ami azonban nem összefüggő. A Balaton medencéjében sorozatban alakultak ki viharok, a másodfokú jelzés érvényes. Budapest térségében is kialakultak heves zivatarok, ezek azonban egyelőre alig érintették a főváros területét. A legkomolyabb viharok az Északi -középhegységet érték el, itt a cellákban felhőszakadás, jégeső is előfordult. Az Alföldön szigetszerűen hőzivatarok törtek ki.

A csapadék eleinte intenzív formában hullik, elsősorban továbbra is a nyugati és az északi országrészre lesz jellemző, helyenként felhőszakadás, jégeső sem kizárt. A korábbi viharokkal ellentétben azonban most több órás csapadékra számíthatunk ismétlődő jelleggel, melyben csendes esős időszakok is lesznek. A csapadék nagy valószínűséggel összefüggően, nagy területen hullik, jelentős mennyiségre kell számíthatunk.

A változás erősségét jól jelzi hazánk rendkívüli hőmérsékleti eloszlása. Amíg délen és keleten 30-35 fokos kánikula van, északnyugaton a 20 fokot is alig elérő hőmérsékletben dideregnek. A Balaton már a hűvös, a főváros még a meleg zónában található.

A héten több alkalommal várható kiadós esőzés, mely a hét második felére sokfelé vízzel telíti a talajt. A pénteki csapadékhullámban éppen ezért már a patakok, kisebb folyók áradásának eshetősége is benne van. Jelenleg még általában száraz a talaj, sok csapadékot képes magába szívni. Kedden csak a különösen intenzív zivatarok képesek rövid ideig vízátfolyásokat okozni, ezek azonban csak kis területre koncentrálódnak, hasonlóan, mint az egy héttel ezelőtti budai felhőszakadás idején.

Várjuk a kedves olvasóink által a mai és a korábbi viharokról készített képeket, videókat az idojaras@icicom.hu címre, hogy azokat galériáinkban közzétehessük.