Augusztus első napján hatalmas viharokkal közeledett hazánk felé egy hidegfront. A főváros környékén a késő délutáni óráktól kezdődően ítéletidő tombolt. Olvasóink "ott voltak mindenütt", az általuk készített képekből mutatunk be néhányat.

Tekintse meg az "özönvízről" készült újabb olvasói képek galériáját!

A 15 napos folyamatos kánikulának egy nyugatról érkező, mérsékelten erős hidegfront vetett véget augusztus első napján. A nyugati országrészbe már délelőtt megérkeztek az első zivatarok. Mivel a Dunántúlon az északnyugatira fordult szél a felszín közelében hűvösebb levegőt hozott, a légkör stabilizálódott, a viharok viszonylag gyorsan megszűntek. Ugyanakkor a középső megyékben délkeleti, keleten délies áramlás alakult ki a nap első felében.

A főváros térségében a hőmérséklet délután a változó felhőzet ellenére átlépte a 30 fokot. Ahogy közeledett a hidegfront, egyre inkább közel került nyugatról az a zóna, melyben már északnyugati volt a szél. Közben a város keleti vidékén tartotta magát a délkeleti szél. Ennek következtében egy összeáramlás jött létre, mely az amúgy is labilis levegőt felemelkedésre késztette. Így gyorsan tornyosultak a gomolyfelhők. A rendezett összeáramlás helyi nyomási minimummal párosult - illetve a kettő között szoros kapcsolat is fennált - ami kedvezett egy nagyjából 100 km átmérőjű légörvény kialakulásának.

A légörvény egy-két óráig fennállt, amíg a hidegfront végül keletebbre mozdította. Ott a megváltozott szélviszonyok következtében az összeáramlási zóna gyengült, a légörvény lassan megszűnt. A keleti országrészben inkább rendezetlen, elszórt alakzatban jöttek létre újabb zivatarok, melyek rövidebb ideig tartottak, de akadtak közülük nagyon hevesek is.

Olvasói videó az augusztus 1-jei viharról:

Bányai Tamás, Közelgő vihar Csepelen

Kapás Péter, Felhőszakadás Szentendrén

Rácz Csaba, Vízben a Gyöngyösi utca

Magyar Katalin, Óbuda

A korábbi viharokról készült rövid olvasói videók között is válogathatnak:

Benkő Annamária, Özönvíz a Délinél

Frank Péter, Helyzet a Budafoki úton

Tabajdi Péter, Vízben a Kosztolányi Dezső tér: videó1, videó2, videó3

Gyulai Endre, Jégverés a Fényes Elek utcában

 

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy képeiket küldjék el az idojaras@icicom.hu címre. A képekből friss képgalériákat állítunk össze.