2006-ban megszakadt a Forma-1 Magyar Nagydíj 20 éves hagyománya. Addig ugyanis a versenyen még sosem volt eső. Augusztus első hétvégéje klimatológiai szempontból is a legjobb választás hőmérséklet és csapadék tekintetében is.

A Magyar Nagydíj 1986 óta szerepel a Forma-1 naptárában. Az első 20 verseny érdekessége, hogy eső nem fordult elő, csupán az időmérőkön láthattak egy vagy két alkalommal rövid záport. A száraz versenyek titka egyértelműen az időpontválasztás. A magyar futamot általában augusztus első hétvégéjén rendezik, ettől csak egy-két alkalommal tértek el, akkor is maximum egy héttel rakták előrébb illetve hátrébb a futamokat. Hazánkban a sokéves átlagokat figyelembe véve az augusztus első fele hozza a legmegbízhatóbb nyári időjárást, ezen belül is az 5-15. időszak a legjobb. Ilyenkor a nappali hőmérsékletek átlagban éves maximumon vannak, és gyakran alakul ki felhőoszlató anticiklon. A nappalok rövidülését a nagy légtömegek és különösen a tengerek hőmérsékletei több hetes késéssel követik. Mivel napközben egyre kevesebb energia halmozódik fel a felszínen, ugyanakkor a magasban továbbra is nyári meleg légrétegek vannak, a légkör stabilizálódik, a felhőképződés hajlama csökken.

Nagyjából az esetek 20-30 százalékában ebben az időszakban is előfordulhat a kontinensen lokálisan lehűlés és változékony, csapadékos időszak. 2006-ban is ez történt. Egy magassági hidegcsepp hózódott a közép-európai térségre, mely kedvez a felhőképződési folyamatoknak.

Ennek megfelelően a 2006-os futam időjárása eltért a hagyományostól, Leesett az eső, melynek következtében minden idők egyik legizgalmasabb versenyét láthattuk.