Tölcsérfelhő Székesfehérvár felett

2006.08.08. 8:05

A hétfői (2006. augusztus 7.) kisebb-nagyobb zivatarokkal tarkított időben született olvasónk szép képe, melyen egy kisméretű tölcsérfelhőt figyelhetünk meg. A tölcsérfelhő kialakulása nagy valószínűséggel rokonságban áll a tornádó keletkezésével.

Székesfehérváron, délután háromnegyed egy körül készítette olvasónk a képet. Egy zivatarfelhő kontúros felhőalapja látható, a csapadéksávokat is ki lehet venni a hátsó, világosabb háttér segítségével. A színekből és a formákból függőlegesen nagy kiterjedésű, kifejlett zivatarfelhőre lehet következtetni.

Forrás: ICI

Fotó: Varvasovszki Zalán, Székesfehérvár, 2006.08.07. 12:45

Nem elképzelhetetlen, hogy itt tényleg egy tornádó kialakulásához hasonló, zivatarfelhőhöz, szupercellához kötött jelenségről van szó. Ebben az esetben azonban a szupercella rendkívül kis méretű, a szokásos 10 km körüli vízszintes kiterjedés helyett kb. 1 km-ről lehet itt szó. Egyébként az ilyen kis szupercellák sem ritkák, egy 1997 novemberi Bács-Kiskun-megyében kialakult tornádó is hasonlóan kis rendszerből fejlődött ki.

Itt a tölcsér csak egy-kétszáz méterre nyúlt a felhő alá, messze volt a tornádó állapottól, ezért a felszínen nem is éreztek olyan markáns szélváltozást. A tölcsérfelhő időtartamáról nem érkezett információ, de minden bizonnyal csak percekre állhatott össze a jelenség.