A Földközi-tenger török partvidékén még októberben is 25 fokos a tenger, most pedig 30 fokos. Errefelé a téli félév kiadós esői után nyáron csak a hegyek felé látni apró gomolyfelhőket, szinte zavartalan a napsütés. A hegyláncok minden markáns hidegfronttól megvédik a térséget.

Méltán közkedvelt Földközi-tengeri célpont a szép üdülőváros, Alanya. Az ókori gyökerekkel rendelkező település a különleges fekvésének köszönhetően nagyon jó klímával büszkélkedhet.

Az Antalyai-öböl keleti partján, az öböl névadó városával átellenben fekvő várostól csupán 30-40 kilométert kell menni, hogy 2500 méteres magasságban legyünk. A hegyek szinte körülölelik a települést. A Törökország belső részein végighúzódó széles hegységrendszer lehetetlenné teszi az észak felől érkező hideg légtömegek érvényesülését.

Nyáron a térségben két hónapig gyakorlatilag nincs csapadék, de még felhő is alig látható az égen. A part mentén mért 30 fok körüli hőmérséklet, néhány kilométerrel távolabb a tengertől már 40 fok feletti értékeket ér el augusztusban. A tenger vizének hőmérséklete ebben a hónapban gyakran a 30 fokot is eléri.

Októbertől kezdve azonban beindulnak a mediterrán ciklonok, melyek tetemes mennyiségű csapadékot képesek szállítani a térségbe. Alanyában is jelentős ilyenkor az eső, de a környező hegyoldalakon akár 3000 millimétert is eléri az éves csapadék. Érdekes jelenség, hogy télen éppen akkor van jó idő, amikor északról a magasban hideg levegő érkezik a Földközi-tenger felé. Ekkor ugyanis a létrejövő főnhatás miatt napos, rendkívül száraz periódusok alakulnak ki, akár január közepén is.

Errefelé messze van még az ősz!

Olvasóink vízparti képeit itt tekinthetik meg.