Elviselhetetlen hőség a Balkánon

2006.08.19. 12:06

Olaszország déli területein és a Balkánon tikkasztó hőség uralkodik. Szombaton, de főként vasárnap nagy területen haladja meg a hőmérséklet a 40 fokot. A Fekete-tenger bolgár partvidékén ritkán tapasztalt magas vízhőmérsékleteket mérnek.

A júliusi nagy hőség idején visszafogott volt a Balkán-félsziget időjárása, kánikula csak Görögországot jellemezte. A hét elején megindult erőteljes hőhullámban azonban nemcsak az év legmelegebb hőmérsékletei jelennek meg, hanem sokfelé napi, havi, sőt akár abszolút melegrekordok is megdőlhetnek.

A Nyugat-Európai ciklonok és a kontinens keleti részén elhelyezkedő anticiklon hatására tartós délnyugati áramlás jött létre a Földközi-tenger középső medencéje fölött. A határozott áramlás az elmúlt napokban kissé keletebbre helyeződött át. Ennek következtében forró légtömegek indultak meg Algéria sivatagi részéről, ahol a nappali hőmérsékletek most is megközelítik az 50 fokot.

A hőhullám először Szicíliát érte el, ahol a sziget belsejében pénteken már mértek 40 fokos meleget. Szombaton a Balkán keleti területeire is áthúzódott az afrikai eredetű levegő. A hétvégén egész Görögországban, Albániában, Macedóniában és Bulgáriában eléri a hőmérséklet a 40 fokot, de Romániában is van rá esély. Helyenként, főként Macedóniában és Bulgáriában vannak veszélyben az eddigi melegrekordok.

A rendkívüli kánikula nagyon leterheli a szervezetet. Szerencsére ezen államok legtöbbjében létezik a szieszta "intézménye", így a legnagyobb hőségben a lakosság egészségügyi pihenését végzi.

Az üdülőterületek vendégei és vendéglátói természetesen örülnek a szubtrópusi időnek. A Fekete-tenger bolgár partvidékén már közel három hete tart a kánikula, a mostani legerősebb hőhullámban a tenger vize helyenként elérte a 27 fokot, amire nagyon ritkán van példa.

Hétfőig tart a térségben a rendkívüli hőség. Kedden azonban már ide is elér egy hűsítő hidegfront, mely a hőmérsékleteket az átlagos nyári szintre csökkenti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK