A fővárosi óránkénti 120 kilométeres szél és a hihetetlen felhőszakadás kialakulásához több tényezőnek kellett egyszerre bekövetkeznie, ezeket részletezzük. A példátlan vihar a lehető legrosszabb időpontban csapott le. A tüzijáték idején másfélmilliós tömeg került kritikus helyzetbe. Olvasóink újabb és újabb döbbenetes képei és videói jól érzékeltetik a hangulatot, ami a sötétben kitört pánikot kísérte. Ne feledjük, a vihar nem csak a fővárost érintette, országszerte voltak nagy viharok és károk.

Sok-sok új kép és videó is érkezett olvasóinktól galériánkba!

Annak ellenére, hogy már a múlt hét közepén felvetődött annak az esélye, hogy augusztus 20-án egy kánikulai nap végén érkezik meg a hidegfront a főváros térségébe, ilyen méretű és időzítésű vihart a mai világ legelszántabb terroristái sem tudnának megtervezni.

A vihar országszerte sok várost érintett, de a fővárosba pont a legrosszabbkor és valóban különösen nagy erővel érkezett.

Vasárnap egy hidegfront közelítette meg hazánkat nyugat felől, a front előtt még meleg levegő áramlott a Kárpát-medencébe. Egy behullámzásnak köszönhetően a hidegfront sokáig vesztegelt a nyugati határszélen, így az ország nagy részén napos, kánikulai időnk volt.

A Dunántúlon késő délután elkezdődött a hidegbeáramlás, de ezután még erősödött a hidegfront hullámzása, ami azt eredményezte, hogy a főváros térségében elkezdett megélénkülni a délnyugati szél, tehát a meleg tovább tartotta magát. Naplemente után gyorsultak be a folyamatok, miután a nyugati határszélen kialakult zivatarlánc megindult kelet felé.

Ezután már gyorsan vonult keletre főváros nyugati részét 21 óra tájban érte el. Mivel a front nyomási mezeje nem volt markáns, a végsőkig fenn tudott maradni a délnyugati áramlás, miközben a zivataros tevékenység egyre jobban behúzódott a front előtti meleg levegőbe. Este a főváros hőszigetként is működik, mely tovább erősítette a vihar intenzitását. Ezenfelül a városi levegő csapadékképzésben szerepet játszó szennyezőanyagokban is gazdag, ami gyorsította az esőképződést. A meleg levegőbe előrenyomuló instabilitás így felhőszakadásokat okozott, az intenzív csapadék előtt pedig orkánszerű széllökések jöttek létre.

Az időzítés hihetetlenül szerencsétlen volt. Mint egy kitervelt precíz merénylet, úgy csapott le a tegnapi vihar a fővárosba, és sajnos minden vihart erősítő tényező egyszerre volt jelen.

Olvasóink számos képet és videót küldtek, küldenek be a példátlan viharról és a sötétben kitört hatalmas pánikról.

Képgalériánk a viharról itt látható.

Videók kedves olvasóinktól:

Virág Katalin, Ferenciek tere:

Video6

Szikra Judit, a Gellért tér környékéről:

Video5

Bálint Barna, a Margit-híd környékéről:

Video1

Video2

Video3

Video4

Részletes prognózisunk itt olvasható.

Kérjük, a tegnapi viharokkal kapcsolatos további fényképeiket és videóikat az idojaras@icicom.hu címre szíveskedjenek elküldeni, melyek galériánkban megjelennek.