A fővárosi óránkénti 120 kilométeres szél és a hihetetlen felhőszakadás kialakulásához több tényezőnek kellett egyszerre bekövetkeznie. Nem túl nagy a valószínűsége egy ilyen viharnak, arról nem is beszélve, hogy szinte a lehető legrosszabb időpontban csapott le.

Annak ellenére, hogy már a múlt hét közepén felvetődött annak az esélye, hogy augusztus 20-án egy kánikulai nap végén érkezik meg a hidegfront a főváros térségébe, ilyen méretű és időzítésű vihart a mai világ legelszántabb terroristái sem tudnának megtervezni.

Vasárnap egy hidegfront közelítette meg hazánkat nyugat felől, a front előtt még meleg levegő áramlott a Kárpát-medencébe. Egy behullámzásnak köszönhetően a hidegfront sokáig vesztegelt a nyugati határszélen, így az ország nagy részén napos, kánikulai időnk volt.

A Dunántúlon késő délután elkezdődött a hidegbeáramlás, de ezután még erősödött a hidegfront hullámzása, ami azt eredményezte, hogy a főváros térségében elkezdett megélénkülni a délnyugati szél, tehát a meleg tovább tartotta magát. Naplemente után gyorsultak be a folyamatok, miután a nyugati határszélen kialakult zivatarlánc megindult kelet felé. Ezután már gyorsan vonult keletre.

Forrás: ICI

Fotó: Balogh Zoltán Zsolt (Budapest, XI. kerület, vihar nyugat felé)

A főváros nyugati részét 21 óra tájban érte el. Mivel a front nyomási mezeje nem volt markáns, a végsőkig fenn tudott maradni a délnyugati áramlás, miközben a zivataros tevékenység egyre jobban behúzódott a front előtti meleg levegőbe. Este a főváros hőszigetként is működik, mely tovább erősítette a vihar intenzitását. Ezenfelül a városi levegő csapadékképzésben szerepet játszó szennyezőanyagokban is gazdag, ami gyorsította az esőképződést. A meleg levegőbe előrenyomuló instabilitás így felhőszakadásokat okozott, az intenzív csapadék előtt pedig orkánszerű széllökések jöttek létre.

Az időzítés hihetetlenül szerencsétlen volt. Mint egy nagyon okosan kitervelt precíz merénylet, úgy csapott le a tegnapi vihar a fővárosba, és sajnos minden vihart erősítő tényező egyszerre volt jelen...