Az elmúlt hét végén (2006. augusztus 19-20.) szaharai eredetű száraz, forró levegő árasztotta el az egész Balkán-félszigetet. A tengertől néhány kilométerrel beljebb a 40 fokot is meghaladta a hőmérséklet. A déli lejtőkön különösen erős volt a hőbevétel, gyorsan forrósodott a felszín, így könnyen terjedt a tűz. A kitört hatalmas erdőtüzek nagy károkat okoznak, halálos áldozatot is követeltek.

A múlt hét elején a nyugat-európai ciklonok és a kontinens keleti részén elhelyezkedő anticiklon hatására tartós délnyugati áramlás jött létre a Földközi-tenger középső medencéje fölött. A határozott áramlás csütörtöktől kissé keletebbre helyeződött át, ennek következtében forró légtömegek indultak meg Algéria sivatagi részéről, ahol a nappali hőmérsékletek akkor megközelítették az 50 fokot.

A hőhullám először Szicíliát érte el, ahol a sziget belsejében már pénteken mértek 40 fokos meleget. A hét végén a Balkán keleti területeire is áthúzódott az afrikai eredetű levegő. Görögországban, Albániában, Macedóniában és Bulgáriában sokfelé meghaladta a hőmérséklet a 40 fokot. 
 
Görögországban a tengerparti településeken érződött a víztömeg hűtő hatása, de még így is 35 fok feletti hőmérsékleteket mértek. A szárazföld belsejében pedig gyakori volt a 40 fok feletti érték. A tengerhez közeli Athénban a hétvégén 39 fokot, hétfőn 40 fokot mértek árnyékban.

A nagy hőség mellett a levegő páratartalma minimális volt. Bár a napmagasság csökkenése a két hónappal ezelőtti maximumhoz képest átlagban kisebb energiabevételhez juttatta a felszínt, a déli lejtőkön helyenként merőlegesen érkeztek a napsugarak, tehát a lehető legnagyobb erővel égetett a nap. A sivatagi száraz levegőn a déli lejtőkön igen erős volt a párolgás, a növényzet száradása felgyorsult. Ebben az időjárási szituációban az öngyulladás veszélye erőteljesen jelen van, és akár egy kis gondatlanság, egy eldobott csikk is beindíthatja az erdőtűzhöz vezető láncreakció. Hatalmas erdőtüzek törtek ki, a turisztikailag fontos térségeket is elérték. A pusztítás már eddig is igen nagy, egy német turista pedig életét vesztette.