Az emberiség legnagyobb kihívásának tartják a fenyegető globális felmelegedést. Az ezzel a kérdéskörrel foglalkozó átfogó hazai kutatási program a VAHAVA (Változás, HAtás, VÁlaszadás). Ennek eredményeire alapozva készül a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia, ami a következő mintegy negyed évszázadra meghatározza követendő klímapolitikánkat. Az elkészült tervezetet az augusztus 20-i rendkívüli időjárási események miatt a tervezett idő előtt hozzák nyilvánosságra.

Szaporodnak a szélsőséges időjárási események, egyre fenyegetőbb problémák jelentkeznek a globális felmelegedéssel összekapcsolódóan. Ennek egyik legsajnálatosabb, emberéleteket követelő, hatalmas károkat okozó megnyilvánulása volt az augusztus 20-i budapesti tűzijáték idején kitört példátlan vihar.

Ez még inkább ráirányította a figyelmet a globális felmelegedéshez kapcsolódó klímaváltozás kérdéskörére, ugyanis ennek egyik fontos következménye a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá, hevesebbé válása. Jól bizonyítja annak a véleménynek a megalapozottságát, mely szerint a klímaváltozás az emberiség eddigi legnagyobb kockázata.

A globális probléma hazai kezelésének tudományos megalapozását a Magyar Tudományos Akadémia és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2003. júniusában indított 3 éves VAHAVA kutatási projektje végezte. Ennek összefoglaló anyaga egy átfogó társadalmi vita után született meg. A vitában időjárási rovatunk és mindenekelőtt kedves olvasóink is alaposan kivették a részüket. Nagy számú hozzászólás és még több szavazat érkezett, melyeket a VAHAVA Tudományos Tanácsa részére továbbítottunk, illetve akadémiai poszterben és publikációban feldolgoztunk. Ebben vizsgáltuk a klímatudatos gondolkodás hazai helyzetét.

A VAHAVA projekt célul tűzte ki a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia kidolgozását, ami 20-25 éves távlatra meghatározná nemzeti klímapolitikánkat, összefüggésben a nemzetközi kötelezettségekkel.

A Stratégia tervezete nyilvános, és egy 2006. november 30-ig tartó széleskörű társadalmi vita alapját képezi. A nyilvánosságra hozatal eredeti időpontja 2006. szeptember 15. lett volna, de a rendkívüli időjárás arra késztette a Tudományos Tanácsot, hogy a tervezet azonnal kerüljön közzétételre. A Stratégia itt érhető el pdf formátumban.

Az ICI Interaktív Meteorológia - folytatva hagyományait - segíteni szeretné a minél szélesebb körű internetes vita kibontakozását. Ebben kérjük olvasóink aktivitását és segítségét! Időjárási rovatunkban a Klímaváltozás menüpont alatt találják meg cikkeinket és az olvasói véleményeket.

Induló cikksorozatunkban a Stratégia egyes fejezeteit részletezzük majd, és kérjük olvasóink véleményét, hozzászólását, melyeket továbbítunk a Tudományos Tanács részére, ill. feldolgozva közzétesszük olvasóinknak. Hozzászólásaikat a klima@icicom.hu címre várjuk. Fórumunk itt található. A VAHAVA projekt honlapja itt érhető el.