A koraesti órákban lépett be nyugat felől hazánk területére az érkező zivatarzóna. Folyamatosan haladt kelet felé, a Balatont is érintette. Éjfélre Kaposvár térségébe jut el. Az éjszaka folyamán tovább halad kelet felé. Útja során esőkre, heves zivatarokra, szélrohamokra is kell számítanunk.

Friss:

Este fél kilenc után érkeztek meg az első heves zivatarok hazánk területére Őriszentpéter térségében. Tovább haladtak Zalaegerszeg és a Balaton irányába. 10 óra után Nagykanizsát közelítették meg a zivatarok, erősségük csökkenő tendenciát mutat. Éjfélig nagyjából a Marcali-Nagyatád vonalat hagyják el, Kaposvárt is megközelítik.

Korábban:

Egy közelgő hidegfront határozza meg a következő időszakban hazánk időjárását. A frontot kísérő zivatarzóna a koraesti órákban lép be hazánk területére. Benne heves cellák is előfordulnak, így a következő órákban többfelé számíthatunk intenzív csapadékra, szélrohamokra, helyenként jégeső is kialakulhat.

A front az éjszaka folyamán kelet felé mozog, reggelig a Dunántúlon okoz csapadékot. Holnap a középső, majd a keleti területeket éri el, csökkenő intenzitással. Olyan példátlan viharok kialakulásának az esélye, mint az augusztus 20.-i, nagyon csekély.

Pénteken főleg nyugaton lesz sok felhő, és itt a hőmérséklet is alaposan, mintegy 6-7 fokkal visszaesik.

Bár ez a hidegfront csak közepes erősségű, az arra érzékenyeknél gyakran okoz tüneteket: görcsös fájdalmakat, ízületi panaszokat és az allergiás tünetek erősödését.

A hét végére tovább csökkenti nyugati tavaink máris meglehetősen alacsony vízhőmérsékletét. Fürdés már csak a bátrabbaknak ajánlható.

Részletes előrejelzésünk itt olvasható.

Az ismétlődő viharok fokozottan ráirányítják a figyelmet a készülő Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiára.