Jelenleg trópusi vihar, hétfőre akár hurrikánná nőheti ki magát az Ernesto névre keresztelt vihar objektum.  Az Ernesto a Karib-tengeren született, és az előrejelzések szerint kedden már akár Kubát is veszélyezteti.

Az idei szezon legkomolyabb vihar objektuma fejlődött ki a Karib-térségben. Az Ernesto többszáz kilométer átmérőjű zivataros rendszer csütörtökön kezdett megjelenni a Kis-Antillákon, jelenleg is a Karib-tenger közepén tartózkodik. A vihar felhőrendszere egyre inkább spirális formát vesz fel, egyre közelebb kerül a trópusi ciklon (ebben a térségben Hurrikánnak nevezik) állapothoz.

Szombaton közép-európai idő szerint dél körül már többször megjelent a felhőzet közepén egy elvékonyodás, ami azt sejteti, hamarosan kialakul a jellegzetes "szem", mely során az objektum "trópusi vihar" besorolásból átkerül a "trópusi ciklon" legfelsőbb osztályba.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ előrejelzések szerint, az objektum északnyugati irányba mozdul el, jelentősen súrolja Jamaicát hétfőn. Közben már hurrikánná erősödve kedden eléri a kubai partokat, a Havannával néhány tíz kilométerre lévő átellenes, déli partvidéken akár jelentős pusztításokat okozhat.

Forrás: ICI

Jelenleg inkább az erős csapadéktevékenység teszi veszélyessé az objektumot, de a mostani 70-90 km/órás szelek folyamatosan erősödnek, és a hét elején már 150 km/óra feletti széllökések kísérik, melyek akár szökőárakat is okozhatnak.

Az Ernesto igen nagy kihívás elé állítja a Karib-térség katasztrófa-elhárítását.