Ioke névre keresztelték azt a tájfunt, mely a múlt hét második felében képződött a Csendes-óceán kellős közepén. A trópusi ciklon eddig csak az óceán felett örvénylett, most egy kis szigetet érint. Ritka hosszú élettartama kedvező földrajzi helyzetének köszönhető.

A múlt héten tudósítottunk arról a tájfunról, mely kissé szokatlan helyen, a csendes óceán kellős közepén képződött. A tájfunok a legmelegebb tengerfelszín felett alakulnak ki, a Csendes-óceánon ez leginkább Délkelet-Ázsiára jellemző. A több héttel ezelőtti tájfun aktivitás azonban átmenetileg lehűtötte azt a térséget, így jöhetett létre napokig tartóan, lokálisan egy vízhőmérsékleti maximum az óceán közepén, ami kedvezett a tájfun kialakulásának. Az azóta IOKE névre keresztelt trópusi ciklon nagyon lassan nyugat felé helyeződik át. Középponti 920 mb-os nyomása, intenzív csapadék és szélaktivitása alapján az év eddigi legerősebb tájfunjáról van szó. A benne lévő maximális szélsebességek meghaladják a 150-km/órát, úgy hogy közben ez a hevesség napokig eltart.

Forrás: ICI

A tájfun csütörtökön súrol először szárazföldet. Az óceánban lévő magányos Wake-szigetet a Japán Meteorológiai Ügynökség által kiadott előrejelzés szerint a csütörtöki órákban éri el. Ezt követően tovább halad nyugati-északnyugati irányba. Bár az elmúlt 5 napban nagy utat tett meg, és eközben hevessége nem gyengült, nagy csoda lenne, ha Délkelet-Ázsia sűrűn lakott területeire eljutna.

Élettartama már eddig is hosszúnak mondható. Mivel szárazföldet nem érintett és továbbra is nagyon meleg tengerfelszínű területeken halad végig, ezért energia-utánpótlása folyamatos.