Az Ernesto trópusi vihar hétfőn Kuba fölé ért, átmenetileg gyengült. Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ kedd hajnali előrejelzése szerint a vihar megerősödve éri el Floridát, középpontja szerdán Miami közelében lesz.

Az Ernesto trópusi vihar még a múlt hét végén alakult ki a Karib-tengerben. Vasárnap átmenetileg hurrikánná erősödött, megjelent középpontjában a jellegzetes felhőmentes terület, a "szem".

Hétfőn a Dominikai Köztársaságon és Haitin áthaladva estére elérte Kubát, de a sok szárazföldi tartózkodás után átmenetileg legyengül. Útját tovább folytatja északnyugati irányba. A vihar előrejelzésen nem egyszerű, kezdetben jóval nyugatabbra számították ki a pályáját. Mindenesetre az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ kedd hajnali modellfuttatásainak eredményei arról tanúskodnak, hogy a vihar a floridai szoroson átkelve ismét megerősödik, és az Egyesült Államokban szerdán dél körül ér szárazföldet Miami közelében a középpontja, de a heves szél és a csapadék már kedd este megérkezik.

A tavalyi katasztrófákból tanulva teljes fokú készültséget rendeltek el Florida déli felén, mind a keleti, mind a nyugati partján.

Forrás: ICI

Közben a térségtől "nem messze", Mexikó csendes-óceáni partjainál a John elnevezésű trópusi vihar vonul a part közelében északnyugati irányba. A John egy erősebb objektum, minden esélye megvan hogy hurrikánná erősödjön az elkövetkező napokban. Ugyanakkor a partvidéket csak érinti, még bizonytalan, hogy az intenzív szél zónája eléri-e a lakott területeket. Acapulcoban mindenesetre most nagy az izgalom, akár jelentős károkat is okozhat a vihar.