Áldozatokat is követelt a kínai aszály

2006.09.06. 8:01

Kína egyes részein tovább tart a hőhullám, melynek több száz halálos áldozata is van. Az elmúlt 50 év legnagyobb szárazsága újabb érv lehet a klímaváltozás és az extrém időjárási helyzetek kapcsolata mellett.

5 tartomány csaknem 20 millió lakosát érinti az utóbbi 50 év legnagyobb aszálya. Különösen a támogatással nem rendelkező parasztok helyzete aggasztó. A haszonállatok takarmánya elfogyott, víz is alig áll már rendelkezésre. A mezőgazdaságban eddig bekövetkezett károkat csaknem 2 milliárd dollárra becsülik.

A hőhullám azonban további problémákat is okoz. Becslések szerint a hőség következtében eddig több,  mint 1000 ember vesztette életét. A klímaberendezések egyre növekvő áramfelvétele egyes régiókban gondot okozott az áramellátásban.

A klímaváltozás egyik következménye lehet az időjárási szélsőségek elszaporodása. Bár a média fejlettsége önmagában is az extrém jelenségek elszaporodásának érzetét keltik, a sok évtizedes pontos műszeres mérések megadhatják agy adott helyzet rendkívüliségének mértékét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK